Rectorul UBB și decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, distinși cu Ordinul „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu” din partea Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma

January 31, 2022
185 Views

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, împreună cu decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din UBB, prof. univ. dr. Cristian Barta, au participat ieri, 30 ianuarie 2022, la evenimentele legate de sărbătorirea a 230 de ani de la înființarea „Seminarului Greco-Catolic din Oradea”. Cu această ocazie, ambilor li s-a decernat de către episcopul Virgil Bercea Ordinul „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu”, din partea Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma.

În acest context, rectorul UBB a declarat: „M-am bucurat să fiu în această comunitate, onorând împreună acest eveniment; mintea umană are tendința de a modifica trecutul pentru a justifica prezentul, de aceea valorizarea tradiției, iată, aici 230 de ani, ne ajută să evităm această distorsiune. Mai mult, acest eveniment ne reamintește cum și unde s-au născut unele din primele instituții formale de învățământ cu predare sistematică în limba română; dacă în „școlile greco-catolice” elementare (și chiar medii – școli normale) acest lucru era clar instituționalizat din secolul XVIII, unele școli medii/seminarii, odată (cel puțin) cu includerea filosofiei în curriculum în secolele XVIII și XIX au devenit în timp instituții de învățământ superior („seminarii majore”) și cu predare în limba română, din care unele s-au transformat apoi în secolul XX în Academie/Institut/Facultate în Universitate. Apoi, am vrut să văd studenții UBB de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică (Departamentul din Oradea) și în activitatea lor de Seminar; iar ceea ce am văzut arată Tradiție și Excelență, astfel că prezența UBB în Oradea aduce un plus reciproc academic și social, iar pentru asta trebuie să mulțumesc Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma și Decanatului Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB. În fine, Ordinul primit din partea Episcopiei de Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma se bazează pe judecata comunității asupra faptelor mele din trecut, dar acum mă obligă pentru mai bine în prezent și viitor. Le mulțumesc tuturor!

 

***

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șase ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.  

Leave A Comment

%d bloggers like this: