Simptomele care pot indica infectarea cu Omicron. Ce înseamnă caz posibil, caz probabil şi caz confirmat de COVID-19

January 12, 2022
170 Views

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat, marţi, definiţia de caz pentru COVID-19, pentru ca oamenii să ia deciziile corecte privind posibila infectare cu SARS-CoV2.

Orice persoană care prezintă cel puţin unul din urmăroarele simptome, precum tuse, febră, scurtarea respiraţiei, debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei sau alte semne mai puţin specifice precum cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsăruri sau diaree prezintă sindromul respirator acut cu noul coronavirus, potrivit INSP, transmite hotnews.ro.

De asemeea, pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2.

„Confirmarea promptă a cazului suspect este necesara pentru a asigura, rapid şi eficient, supravegherea epidemiologica a contacţilor, implementarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiei, precum şi colectarea informaţiilor epidemiologice şi clinice relevante”, au declarat reprezentanţii INSP.

Criteriul imagistic al suspectării infecţiei cu SARS-COV-2 îl reprezintă evidenţe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19.

Criteriile de laborator sunt bazate pe detecţia acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică sau prin detecţia acidului nucleic prin NAAT/RT-PCR care se efectuează cu ajutorul probelor de exudat nasofaringian şi orofaringian iar, în formele severe, din spută sau aspirat traheobronşic. De asemenea, testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil.

Criteriile epidemiologice reprezintă cel puţin unul dintre următoarele:

-contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului;
-rezident sau personal al unei instituţii pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituţie în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Clasificarea cazurilor de Covid-19

Cazul posibil este reprezentat de orice persoană care întruneşte criteriile clinice, iar cazul probabil este reprezentat de orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau orice persoană care întruneşte criteriile de diagnostic imagistic.
Cu toatre acestea orice persoană care întruneşte criteriile de laborator este un caz confirmat.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: