România va împrumuta 305 milioane euro de la BEI pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj/ Heliport pe acoperiș și spații pentru învățământ și cercetare

January 7, 2022
277 Views

Ministerul Finanțelor a pregătit proiectul pentru aprobarea Contractului de finanțare în valoare de 305 milioane de euro, semnat între România și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj. Conform MF, împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj, diferența de aproximativ 150,4 mil. euro (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

“Data finală de disponibilizare a împrumutului, care este acordat în condiții foarte avantajoase, este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 10 mil. de euro”, spune Ministerul.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătății, în calitate de Promotor și agenție de implementare.
Câte paturi va avea noul spital și când se va finaliza

Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi.

“Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația curentă)”, menționează sursa citată.

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă.

Proiectul se va finaliza în 2026.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: