Veşti bune despre tulpina Omicron! Una dintre ele are legătură cu cei vaccinaţi

January 4, 2022
389 Views

Anul a început cu două veşti bune despre tulpina Omicron! Valul V, cel care ne ameninţă în viitorul apropiat, ar putea trece rapid, sugerează o analiză efectuată de cercetătorii de la Universitatea „Johns Hopkins‟, SUA. Potrivit savanţilor americani, varianta Omicron nu reprezintă o ameninţare pentru persoanele imunizate, dacă au un sistem imunitar sănătos.

De ce apreciază experţii că valul V nu se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp, aşa cum s-a întâmplat în cazul tulpinii Delta? O explicaţie se referă la datele înregistrate în Africa de Sud, unde a fost identificată varianta Omicron prima dată, la o zi după „Ziua Recunoştinţei‟ (25 decembrie); după o lună de la apariţia tulpinii, mai precis, de Crăciun, numărul infectărilor în aceeaşi zonă scăzuse cu 36% în ultima săptămână faţă de cea precedentă. În ceea ce priveşte persoanele vaccinate cu schema completă, oamenii de ştiinţă sugerează că, desi imunizarea nu te fereşte de infecţie, numărul de doze administrate face diferenţa când vine vorba despre simptome, în mod special dacă vorbim despre persoane fără comorbidităţi şi cu un sistem imunitar puternic.

Dr. Craig Spencer, medic de urgenţă în New York, SUA, a declarat pe o reţea socială că oamenii care aleg să se imunizeze şi cu doza booster se pot infecta cu varianta Omicron, dar simptomele vor fi unele uşoare: „Cei cu trei vaccinuri, dacă se infectează, pot suferi din cauza durerii puternice în gât, a oboselii şi durerilor musculare, timp de doar câteva zile‟. Pe de altă parte, persoanelor cărora li s-au administrat două doze de vaccin pot prezenta o formă mai serioasă a bolii, cu simptome mai puternice: „Oboseală accentuată, febră, tuse. O stare mai proastă, în general‟, a scris el.

……

Leave A Comment