Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul marcării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, în care îşi exprimă încrederea că UE va continua să se dezvolte şi să răspundă activ la provocările pe care digitalizarea şi schimbările climatice le generează în lume.
“Sunt încrezător că Uniunea va continua să se dezvolte ÅŸi să răspundă activ la provocările pe care digitalizarea ÅŸi schimbările climatice le generează peste tot în lume, să ofere cetăţenilor săi siguranţă, bunăstare ÅŸi stabilitate. ÃŽn această perioadă în care cetăţenii europeni sunt invitaÅ£i să se pronunÅ£e asupra priorităţilor europene, în cadrul ConferinÅ£ei privind viitorul Europei, este important ca dorinÅ£ele ÅŸi ideile românilor să se facă auzite, pentru ca apoi să putem formula în plan european decizii echilibrate, care să corespundă acestor aÅŸteptări”, se arată în mesajul preÅŸedintelui.
El afirmă că aderarea la UE a ancorat ţara noastră în spaţiul european de democraţie şi valori, un ideal care a devenit realitate prin sacrificiul celor care au luptat în Decembrie 1989.
“ÃŽn acel moment crucial al istoriei noastre, românii au cerut la unison libertate, drepturi fundamentale, domnia legii ÅŸi democraÅ£ie. Dobândirea statutului de membru al Uniunii Europene a concretizat un parcurs ales de cetăţeni în mod asumat ÅŸi fără ezitare. Drumul european rămâne în mod legitim singura opÅ£iune de prosperitate, stabilitate ÅŸi dezvoltare pe termen lung a României”, spune Iohannis.
Preşedintele consideră că beneficiile aduse cetăţenilor şi societăţii prin aderarea la UE sunt concrete şi înseamnă îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi, în timp ce România contribuie şi ea, ca stat membru, la consolidarea şi întărirea Uniunii Europene.
“Am avut recent o dovadă concretă a dimensiunii umane a principiului solidarităţii, când celelalte state membre au răspuns prompt apelului autorităţilor române pentru sprijin medical ÅŸi cu produse farmaceutice, astfel încât să putem gestiona efectele ultimului val al pandemiei de COVID-19. La rândul nostru, am ajutat alte state membre UE sau din vecinătatea Uniunii cu echipe ÅŸi echipamente medicale, atunci când situaÅ£ia epidemiologică din ţările respective a fost deosebit de dificilă”, se arată în mesaj.
Klaus Iohannis mai spune că declaraţia adoptată la Summitul de la Sibiu, din 9 mai 2019, a enunţat angajamentul pentru o Europă mai unită, bazată pe soluţii comune, pe solidaritate în vremuri dificile şi pe protejarea modului european de viaţă, a democraţiei şi a statului de drept.
“Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri ÅŸi dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generaÅ£iile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu ÅŸi spiritul unei noi Uniuni în 27, pregătită să îşi îmbrăţiÅŸeze viitorul ca un corp unitar”, afirmă Iohannis.
El mai arată că mesajele transmise prin declaraţia adoptată la Sibiu îşi dovedesc o dată în plus validitatea, în condiţiile în care acţionăm împreună pentru a pregăti Europa viitorului, pornind de la lecţiile învăţate din recenta criză sanitară.
Foto : presidency.ro