Judecătorul Cristi Dănileț, exclus din magistratură . Decizia nu este definitivă. Dănileț poate face recurs în termen de 15 zile la ÎCCJ.

December 14, 2021
226 Views

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ  de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

Decizia nu este definitivă. Dănileț poate face recurs în termen de 15 zile la ÎCCJ.

CSM a decis excluderea lui Dănileț din magistratură din cauza clipurilor video postate de acesta pe rețeaua TikTok.

Vă prezentăm minuta deciziei.

„Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Cristi Vasilică Danileţ – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările pârâtului pe reţelele de socializare. Cu majoritate, în baza art.100 lit.e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în ‘excluderea din magistratură’ pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta deciziei

De asemenea, cu unanimitate, judecătorii din CSM au respins acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Cristi Danileţ pentru exprimarea unor opinii în lucrarea „900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române”.

În 2019, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM, l-a sancționat cu reducerea indemnizaţiei cu 5% pentru o perioadă de două luni. Sancţiunea a fost adoptată pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Ca urmare a sancţionării disciplinare, judecătorul nu va putea promova la instanţe superioare sau în funcţii de conducere timp de trei ani.

Cristi DĂNILEȚ REACȚIONEAZĂ

Judecătorul Cristi Dănileț consideră că nu trebuie să dea nimănui socoteală pentru viața sa privată. El se referă la faptul că cele două filmulețe pe baza cărora CSM a decis excluderea din magistratură prezintă doar activități casnice: tăierea unui gard și curățarea unei piscine.

Cristi Dănileț a precizat că va face recurs și că va continua să-și îndeplinească atribuțiile pâna la decizia finală.

Judecătorul este cunoscut pentru filmulețele postate pe rețelele de socializare, considerate în cel mai bun caz excentrice. Nu o dată, postările video ale sale devenite virale au suscitat comentarii ironice din partea utilizatorilor.

Vă prezentăm textul postării judecătorului Cristi Dănileț.

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală.”, a scris Cristi Dănileț pe Facebook.

Leave A Comment

%d bloggers like this: