Un studiu israelian confirmă că doza booster a vaccinului Pfizer asigură protecție împotriva variantei Omicron a coronavirusului

December 13, 2021
209 Views

Cercetătorii israelieni au anunţat sâmbătă că schema de imunizare bazată pe trei doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech asigură o protecţie importantă împotriva noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2, informează Reuters.

Descoperirea făcută de cercetătorii israelieni este similară cu concluziile prezentate de companiile Pfizer şi BioNTech la începutul acestei săptămâni, considerate un prim semnal că doza de supra-rapel („booster”) a acestui vaccin ar putea să joace un rol cheie în ceea ce priveşte protecţia împotriva riscului de infectare cu noua variantă Omicron.

Studiul israelian, realizat de cercetătorii de la Sheba Medical Center şi Laboratorul Central de Virusologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel, a comparat probe sangvine prelevate de 20 de persoane care au primit două doze de vaccin în urmă cu 5-6 luni cu cele recoltate de la acelaşi număr de persoane care au primit doze „booster” în urmă cu o lună.

„Oamenii care au primit a doua doză de vaccin în urmă cu 5-6 luni nu au nicio capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Deşi ei au o anumită capacitate de neutralizare împotriva variantei Delta”, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Sheba Medical Center.

„Vestea cea bună este că doza ‘booster’ creşte această protecţie împotriva Omicron de câteva sute de ori. Este vorba despre o protecţie importantă furnizată de doza ‘booster’. Ea este totuşi mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta, de aproximativ patru ori mai mică”, a adăugat cercetătoarea israeliană.

Specialiştii din Israel au precizat că studiul lor a fost realizat în condiţii reale şi a folosit virusul real, în timp ce companiile Pfizer şi BioNTech au utilizat un pseudovirus, care a fost modificat prin inginerie genetică pentru a conţine mutaţiile principale ale variantei Omicron.

Studiul israelian a fost publicat la scurt timp după ce o cercetare medicală din Africa de Sud a descoperit că varianta Omicron poate să evite parţial protecţia furnizată de două doze de vaccin anti-COVID-19.

Leave A Comment

%d bloggers like this: