12 beneficii pentru sanatate ale turmericului și curcuminei

December 11, 2021
329 Views

Cercetările au arătat o mulțime de beneficii pentru sănătate pe care le oferă turmericu și compusul său activ, curcumina. Hai să vedem care sunt cele mai importante 12 astfel de beneficii și ce studii le susțin.

1. Curcumina este un antiinflamator
Turmericul este folosit pentru a combate inflamația, iar cea mai mare parte a proprietăților sale de combatere a inflamației poate fi atribuită curcuminei. De fapt, în doza potrivită, curcumina poate fi un tratament antiinflamator mai eficient decât medicamentele obișnuite pentru combaterea inflamației, cum ar fi Advil (ibuprofen) și aspirina, conform unui studiu.

Deoarece inflamația cronică contribuie la multe boli cronice, curcumina poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum boala inflamatorie a intestinului, pancreatita și artrita.

2. Curcumina poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă
Un studiu anterior arată că curcumina poate îmbunătăți funcția endotelială sau sănătatea membranei subțiri care acoperă interiorul inimii și vasele de sânge. Această membrană joacă un rol cheie în reglarea tensiunii arteriale. Funcția endotelială inferioară este asociată cu îmbătrânirea și un risc crescut de boli de inimă. Astfel, curcumina poate ajuta la protejarea împotriva pierderii funcției inimii cauzate de vârstă și poate reduce probabilitatea de a dezvolta boli de inimă.

Într-un studiu, cercetătorii au comparat efectele unui program de exerciții aerobe de opt săptămâni și a unui supliment de curcumină în îmbunătățirea funcției endoteliale la femeile aflate în postmenopauză. Atât grupul care a făcut exerciții, cât și grupul care a luat curcumină au înregistrat îmbunătățiri similare ale funcției endoteliale, în timp ce grupul de control nu a înregistrat modificări.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă curcumina este o strategie de tratament pe termen lung sigură și eficientă pentru persoanele cu boli de inimă.

3. Curcumina poate ajuta la prevenirea (și, eventual, la tratarea) anumitor tipuri de cancer
Deoarece inflamația este legată de creșterea tumorilor, compușii antiinflamatori precum curcumina pot juca un rol în tratamentul și prevenirea unei varietăți de tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, pancreatic, de prostată, de sân și gastric.

Cercetări efectuate pe șoareci sugerează că curcumina poate ajuta la încetinirea răspândirii celulelor tumorale și poate chiar împiedica formarea tumorilor în primă fază.

4. Curcumina poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii puternice, curcumina poate fi o opțiune sigură și eficientă de tratament pe termen lung pentru persoanele cu osteoartrită. Cel puțin aceasta a fost concluzia autorilor unei revizuiri recente a utilizării clinice a curcuminei pentru tratamentul osteoartritei. Recenzia a fost publicată pentru prima dată online în august 2021, ca parte a seriei de cărți Advances in Experimental Medicine and Biology.

Un studiu clinic recent a studiat efectele potențiale ale suplimentelor de curcumină asupra pacienților cu osteoartrită a genunchiului. Grupul care a luat 40 mg de nanocurcumină într-o capsulă la fiecare 12 ore a experimentat o scădere semnificativă a durerii și a rigidității după șase săptămâni, comparativ cu grupul de control. Descoperirile au fost publicate în 2020 în Current Rheumatology Reviews.

5. Curcumina poate ajuta la tratarea sau prevenirea diabetului

Conform unei analize anterioare a studiilor, curcumina poate ajuta la tratarea și prevenirea diabetului, precum și a tulburărilor asociate, cum ar fi nefropatia diabetică (numită și boală renală diabetică), care afectează persoanele cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2. Un dezavantaj: multe dintre studii au fost făcute numai cu animale, nu și cu oameni.

Autorii unei recenzii recente notează că curcumina poate fi un bun adjuvant al tratamentului diabetului zaharat pentru a îmbunătăți rezistența la insulină și controlul zahărului din sânge și pentru a scădea lipidele din sânge (substanțe grase care se găsesc în sânge). Descoperirile au fost publicate în august 2021.

Curcumina poate ajuta la prevenirea diabetului prin proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante și poate îmbunătăți mulți dintre factorii care contribuie la diabet, inclusiv rezistența la insulină, glicemia crescută și hiperlipidemia (un termen medical pentru a descrie nivelurile crescute de grăsimi din sânge).

6. Curcumina poate ajuta la întârzierea sau la remisia bolii Alzheimer

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: