Top reguli esențiale pentru o inimă sănătoasă

December 2, 2021
250 Views

Analizele regulate, evitarea fumatului și o alimentație hrănitoare sunt printre cele mai importante aspecte cand vine vorba de o inimă sănătoasă.

Pentru a păstra cât mai mult timp sănătatea inimii, este nevoie să îți creezi obiceiuri sănătoase pe care să le menții pe termen lung. De asemenea, dacă ai peste 45 de ani și mai ales dacă ai în familie antecedente de infarct miocardic sau accident vascular cerebral la vârste mai tinere, adică sub 55 de ani, e indicat să mergi cel puțin o dată pe an la medicul de familie. Iată ce măsuri poți lua concret pentru o inimă sănătoasă:

Fă-ți analize regulat
Analizele medicale de rutină sunt recomandate o dată pe an – dacă medicul nu îți indică altfel. Ai grijă să menții colesterolul total < 200 mg/dl, LDL colesterolul (adică cel rău) < 100 mg/dl, HDL colesterolul (cel bun) > 50 mg/dl, trigliceridele < 150 mg/dl și glicemia < 100 mg/dl.

Monitorizează-ți regulat tensiunea arterială, dacă ai peste 45 de ani
Tensiunea arterială normală la adulți nu trebuie să depășească 120/80 mmHg. Dacă după măsurători repetate ale tensiunii arteriale se constată că este mai mare de 135/85 mmHg, acest lucru reprezintă primul stadiul al hipertensiunii arteriale, adică pre-hipertensiune.
Această fază incipientă a hipertensiunii trebuie monitorizată și tratată, la nevoie, pentru a preîntâmpina creșterea ulterioară a valorilor tensionale și deteriorarea organelor cheie din corp (inimă, plămâni, rinichi, creier).

Nu întrerupe medicamentele de tensiune sau de colesterol fără știrea medicului
Întreruperea, modificarea sau ajustarea tratamentului medicamentos trebuie făcută doar cu acordul medicului curant și sub monitorizarea acestuia. Roagă medicul să-ți explice cum te ajută fiecare medicament în parte, ca să înțelegi de ce este important să-l iei. Dacă ai efecte adverse după ce iei medicamentele, adu-i-le la cunoștință.

Foarte important pentru o inimă sănătoasă, nu lua medicamente după ureche. Chiar dacă ai auzit de un medicament pe care îl ia o rudă sau un vecin, nu îl încerca și tu fără prescripție medicală, căci nu știi ce efect va avea asupra ta și dacă nu intră în conflict cu alte medicamente pe care le iei. Cere sfatul medicului înainte de a lua orice fel de supliment alimentar, mai ales dacă suferi de angină pectorală.

Renunță la fumat
Riscul crescut de boală cardiovasculară și accident vascular cerebral cauzate de fumat este dovedit de foarte mulți ani. Fumatul acționează în sinergie cu alți factori de risc (de exemplu vîrsta peste 45 de ani, obezitatea, glicemia crescută, colesterolul ridicat etc.) și influențează în mod direct producerea unor evenimente precum infarctul, accidentul vascular cerebral și aritmiile (ritm cardiac anormal resimțit ca palpitații).

Femeile care fumează și utilizează contraceptive orale prezintă un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta o boală de inimă decât femeile care nu fumează și care nu folosesc contraceptive.

Riscul crește, de asemenea, odată cu numărul de țigarete fumate zilnic; atenție, mărcile cu gudron scăzut nu reduc riscul. Mai mult decât atât, orice expunere la fumulu de țigară, inclusiv fumatul pasiv, crește riscul de a face infarct.

Ai grijă de greutatea corporală
Indicele de masă corporală (IMC) și bolile cardiovasculare sunt strâns legate; pe măsură ce IMC-ul crește peste limita de 25-30 kg/m2, crește și riscul de boală de inimă. Țesutul adipos în exces afectează profund inima prin mai mulți factori de risc, care sunt adesea prezenți: hipertensiune arterială, intoleranță la glucoză sau chiar diabet, markeri inflamatori, apnee obstructivă în somn și dislipidemie. Multe molecule inflamatorii care degradează inima și vasele de sânge sunt în prezent cunoscute ca provenind din celulele adipoase.

…..

Foto : shutterstock.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: