Ziua Națională a României la Cluj- Manifestări dedicate Zilei de 1 Decembrie

December 1, 2021
289 Views

Prefectul județului Cluj,  Tasnádi István-Szilárd a transmis mesajul domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al României în cadrul ceremoniei organizate în municipiul Cluj-Napoca cu prilejul Zilei Naționale:
„1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și reușită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale.
Voința exprimată la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia, a desăvârșit, în mod democratic, unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă zonă din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum nu este deosebit de utilă și necesară. Pentru că, dragi români, doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm.
Știu că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunilor noastre, care nu inspiră și nu motivează să mergem mai departe.
Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemie de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii și au depus zi de zi a eforturilor în această luptă cu virusul. Le mulțumesc, în mod special, tuturor celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei.
Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu luare aminte. Ne onorăm trecutul, cu speranța că lecțiile istoriei dintre noi domeniului o pildă pentru fiecare: să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper.
Dragi români,
De Ziua noastră Națională, pe data de 1 Decembrie, la începutul ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește să nu gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, indiferent de conjunctură, indiferent de opțiunile politice.
Vom trece cu bine peste aceste grele încercări, la mai bine de un secol al Unirii tuturor românilor, având în suflet și în inimi reușită extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinare, unitate și sacrificii, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi.
La mulți ani, dragi români!
Trăiască România!
Nicolae-Ionel Ciucă,
Prim-ministru al României”
La ceremonie au fost  prezenți , prefectul Clujului, Tasnadi Szilard ,primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, , președintele Consiliului Județean CLuj, Alin Tișe, parlamentari de Cluj , consilieri locali si judeteni , etc

Leave A Comment

%d bloggers like this: