Colesterol mare: ce e de facut?

December 1, 2021
512 Views

Daca vrei sa iti imbunatatesti nivelul colesterolului, trebuie sa stii ca exista cateva schimbari pe care le poti face in stilul de viata.

Hiperlipidemia este un termen medical care inseamna ca sangele tau are prea multe lipide (grasimi) in compozitia sa, ca de exemplu colesterol si trigliceride. In hipercolesterolemie, exista prea mult colesterol LDL (“rau”) in sangele tau. Acesta contribuie la depozitele de grasime din arterele tale si creste riscul unor blocaje.

Totodata, colesterolul HDL (“bun”) poate avea valori prea mici. Avand prea putin colesterol HDL care sa indeparteze colesterolul rau din artere, riscul tau de a avea blocaje si depuneri de aterom in artere creste.

Schimbari in ceea ce priveste stilul de viata

Hiperlipidemia poate fi imbunatatita adeseori printr-o serie de modificari in stilul de viata. Acest lucru este adevarat chiar daca colesterolul marit se datoreaza factorilor genetici (hipercolesterolemia familiala). Discuta cu medicul tau pentru a pune la cale un plan de actiune si pentru a vedea care sunt schimbarile in stilul de viata pe care trebuie sa le faci.

Cele 4 modificari in stilul de viata pe care medicul iti va cere sa le faci sunt:

-sa ai o dieta sanatoasa (cu alimente “prietenoase” cu inima ta)
-sa faci exercitii fizice in mod regulat
-sa eviti fumatul
-sa slabesti (daca esti o persoana supraponderala sau obeza).

Dieta sanatoasa recomandata pentru inima

Din punct de vedere al dietei, cel mai bun mod prin care poti sa scazi colesterolul marit este sa reduci consumul de grasimi saturate si de grasimi trans. Asociatia Americana a Inimii recomanda sa limitezi grasimile saturate la 5-6% din caloriile tale zilnice si sa reduci cantitatea de grasimi trans pe care le mananci.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: