O alimentație adecvată reduce drastic riscul de boli de inimă și poate promova funcționarea cardiovasculară optimă. Îți propunem astfel câteva gustări și băuturi care susțin sănătatea inimii.
Există mai multe obiceiuri care contribuie la menținerea sănătății inimii, cum ar fi evitarea fumatului, păstrarea unei greutăți sănătoase cu ajutorul activității fizice regulate și a alimentației echilibrate, limitarea consumului de zahăr și alimente care conțin zahăr. În ceea ce privește dieta obișnuită a unei persoane, e bine de reținut că anumite alimente și băuturi susțin sănătatea inimii.
Gustări care contribuie la sănătatea inimii
Sardine în ulei de măsline
O gustare din sardine în ulei de măsline, alături de o feliuță de pâine integrală, oferă inimii o doză mare de grăsimi sănătoase, proteine, vitamine, minerale și antioxidanți. Sardinele sunt pești mici, grași, una dintre cele mai bogate surse de grăsimi antiinflamatoare Omega 3. Beneficiile pentru sănătatea inimii ale acizilor grași Omega 3 sunt bine documentate, iar multe studii¹ arată că stilurile alimentare bogate în pește gras sau alte alimente care conțin o cantitate mare de Omega 3 pot reduce semnificativ riscul de boli de inimă.
Consumul moderat de ulei de măsline este, de asemenea, strâns legat de îmbunătățirea sănătății inimii. Un studiu¹ care a inclus 7.216 adulți cu risc crescut de boli de inimă a demonstrat că pentru fiecare creștere cu 10 grame de ulei de măsline extravirgin pe zi, riscul de boli de inimă a scăzut cu 10%. O lingură de ulei de măsline are cam 14 grame, iar pentru un adult se recomandă 1-2 linguri pe zi (nu mai mult, deoarece este foarte caloric și poate contribui la creșterea în greutate).
Salată de sfeclă, năut și avocado
Sfecla, năutul și avocadoul sunt ingrediente din care poți face o salată gustoasă și colorată care să funcționeze pe post de gustare care îți taie foamea până la masa următoare. Sfecla are antioxidanți puternici și nitrați, care pot ajuta la îmbunătățirea fluxului sangvin și la reducerea tensiunii arteriale și, la fel ca năutul și avocadoul, conține multe fibre. O analiză² a 31 de studii a constatat că persoanele care consumă regulat cantități mari de fibre alimentare își pot reduce riscul de boli coronariene și accident vascular cerebral cu până la 24%.
Iată cum prepari o gustare bună pentru sănătatea inimii: amestecă într-un bol mic 3 linguri de boabe de năut fiert, cu două linguri de cubulețe de sfeclă fiartă și o jumătate de avocado pisat. Adaugă un praf de sare, o lingură de zeamă de lămâie și condimente după gust, amestecă bine și salata este gata.
Wrap din sfeclă elvețiană cu humus
Pachețelele din sfeclă elvețiană umplute cu humus oferă nutrienți importanți care ajută organismul să rămână în formă. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza, sfecla elvețiană etc. sunt pline de folat, potasiu, magneziu și vitamina K, toate acestea fiind necesare pentru reglarea tensiunii arteriale și menținerea sănătății fluxului sangvin.
Pentru o gustare care sprijină sănătatea inimii, spală bine o frunză de sfeclă elvețiană, taie tulpina și o parte din zona mai groasă și apoi umple frunza cu humus și crudități la alegere (de exemplu, felii de roșii, castraveți și ceapă tăiată fideluță), împachetează și consumă imediat.
Salată de roșii, feta și fasole albă
…..