Cel mai vechi ziar din ţară, “Telegraful Român”, va avea o platforma online

November 28, 2021
232 Views

Cel mai vechi ziar din ţară, “Telegraful Român”, cu o vechime de 168 de ani, va avea anul viitor o platformă online, însă până atunci poate fi citită o parte din arhiva sa pe site-ul Bibliotecii Judeţene “ASTRA”.

“Ne-am gândit la un termen de un an, poate mai devreme să putem să ne bucurăm cu toţii pe o platformă telegrafulroman.ro, care este deja achiziţionată de Mitropolia Ardealului”, a anunţat preotul Emanuel Tăvală, secretar de redacţie la “Telegraful Român”.

Atât mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, au arătat cât de importantă este salvarea acestei publicaţii prin digitalizare.

“În cadrul parteneriatului între biblioteca publică sibiană şi Mitropolia Ardealului, au fost identificate şi selectate exemplare din perioada 1853 – 1873, aflate în stare bună de conservare. Acestea au fost fotocopiate şi digitalizate cu sprijinul echipei Bibliotecii ASTRA Sibiu. Obiectivul propus a fost depăşit, iar scanarea exemplarelor din Telegraful Român a continuat, în prezent, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu oferind utilizatorilor acces gratuit la 3.434 de numere (însumând 13.736 de pagini), din perioada anilor 1853-1880 şi 1914-1919, păstrate în Depozitul Digital”, au anunţat cei de la Biblioteca ASTRA din Sibiu.

Publicaţia ”Telegraful Român” a apărut în 3 ianuarie 1853 la Sibiu, fiind organul de presă al Mitropoliei Ardealului. AGERPRES

Leave A Comment

%d bloggers like this: