Sportul – aliatul tau impotriva bolilor cronice

November 27, 2021
365 Views

Experții în sănătate susțin că exercițiile fizice sunt printre principalele lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cronice. Exercițiile fizice pot juca un rol important și în gestionarea problemelor și simptomelor dacă ai deja o astfel de afecțiune, spune Bradley Prigge, specialist în exerciții de wellness din cadrul programului Mayo Clinic Healthy Living Program.

Bolile cronice sunt principala cauză de deces și dizabilități în Statele Unite. Șase din 10 adulți americani au o boală cronică și 4 din 10 au două sau mai multe, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Exercițiile fizice reduc riscurile și simptomele afecțiunilor cronice
„Dacă luăm în considerare o serie de lucruri precum hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol, durerea persistentă și inflamația – toate aceste lucruri care sunt factori de risc și simptome ale diferitelor afecțiuni cronice – în general, există un beneficiu uriaș care provine din practicarea fitnessului și din creșterea nivelului tău de activitate fizică zilnică”, explică Prigge.

De exemplu, exercițiile aerobice pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă, dar dacă dezvolți markeri ai problemelor cardiace – cum ar fi colesterolul crescut sau tensiunea arterială crescută – activitatea de intensitate moderată poate ajuta la prevenirea ca aceste probleme să cauzeze altele mai grave (cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral).

Antrenamentul de forță construiește mușchii și promovează articulațiile sănătoase, păstrând mobilitatea și funcționalitatea la persoanele sănătoase, pe măsură ce îmbătrânesc. Dar acest tip de exerciții ajută, de asemenea, la scăderea durerii de artrită și poate îmbunătăți controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Exercițiile simple de flexibilitate pot ajuta la îmbunătățirea mișcărilor articulare, reducând riscul de deteriorare a articulațiilor pentru toată lumea. Pentru persoanele cu artrită, stretchingul ameliorează durerile articulare și previne agravarea lor.

De ce are activitatea fizică astfel de efecte benefice
Exercițiile fizice sunt văzute ca „pleiotrope”, ceea ce înseamnă că au „multe efecte”, explică dr. Shawn Flanagan, profesor asistent la departamentul de medicină sportivă și nutriție de la Universitatea din Pittsburgh. Exercițiile fizice pot îmbunătăți somnul, pot proteja și îmbunătăți funcția creierului, pot dezvolta sau menține sănătoase oasele, mușchii, inima și alte țesuturi conjunctive și pot promova un sistem imunitar sănătos, mai spune el.

„Rănile se vindecă mai repede, dozele de medicamente pot fi uneori reduse sau menținute, iar severitatea bolii poate fi îmbunătățită considerabil în funcție de afecțiune”, adaugă dr. Flanagan. „Beneficiile practice sunt impresionante.”

Când vine vorba de creier, Flanagan spune: „Mișcarea favorizează eliberarea unui număr de factori care protejează neuronii, îmbunătățesc recuperarea după leziuni și, probabil, îmbunătățesc integritatea barierei hemato-encefalice”. Bariera hematoencefalică este grupul de vase de sânge care controlează ceea ce este transportat din sânge în creier, asigurându-se că blochează toxinele, agenții patogeni și inflamația, pătrunzând doar celulele și moleculele utile.

Toate aceste lucruri sunt importante atunci când vine vorba de prevenirea bolilor cronice, explică Flanagan. De exemplu, se știe că leziunile neuronale și inflamația din creier se întâmplă la persoanele care suferă de scleroză multiplă, boala Alzheimer și boala Parkinson, de exemplu.

Nu există o condiție de sănătate în care „fitness-ul să nu poată ajuta”, spune Scott Parker, antrenor personal de fitness din Los Angeles și purtător de cuvânt al Asociației Americane a Inimii. Deși există o mulțime de discuții despre cum să facem exerciții pentru a obține un anumit tip de corp sau un anumit aspect, oamenii pot trece cu vederea faptul că un beneficiu uriaș al exercițiilor este de a menține și îmbunătăți sănătatea noastră generală.

Exercițiile fizice ajută la combaterea obezității și a efectelor sale negative

…..

Foto: Shutterstock

 

Leave A Comment