Aşa vor arăta staţiile metroului din Cluj-Napoca. Studiul de fezabilitate tocmai a fost aprobat VIDEO

November 24, 2021
274 Views

Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat luni, 22 noiembrie, studiul de fezabilitate pentru metroul care va lega oraşul de Zona Metropolitană Cluj. Cu această ocazie, a fost prezentat şi un clip video cu viitoarele staţii ale metroului.

„A fost aprobat Studiul de Fezabilitate pentru metrou. În şedinţa extraordinară a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca a fost aprobat proiectul privind Studiului de fezabilitate (documentaţia tehnică şi indicatorii tehnico-economici) pentru obiectivul de investiţii „Tren metropolitan Gilău-Floreşti-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonţida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea şi a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiţii” – componenta investiţională Magistrala I de Metrou.

Opţiunea de traseu recomandată prin acest studiu este: Floreşti – Piaţa Unirii – Piaţa Mărăşti – Muncii / Europa Unită – Depou Sopor. Traseul va avea o lungime de 21,03 km şi va dispune de 19 staţii. Investiţia totală: 2.052.196.984 EURO. Durata de realizare a investiţiei va fi de 128 de luni, iar finanţarea obiectivului va fi realizată din diverse surse: PNRR, POIM, alocări de la bugetele naţionale şi locale, dar şi alte surse de finanţare identificate pe parcurs”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Realizatorii studiului au analizat mai multe scenarii, metrou greu, monorail, tramvai în cale proprie, autobuz în cale proprie. Concluzia lor a fost că cea mai bună variantă este metroul uşor pe traseul: Floreşti – Piaţa Unirii – Piaţa Mărăşti – Bulevardul Muncii / Europa unită / Depou Sopor.

Linia de metrou uşor va avea 19 staţii subterane şi un depou suprateran, cu o capacitate de transport nominală maximă la interval de 90 de secunde de 15.200/21.600 de pasageri pe oră şi sens (40 de trenuri pe oră şi sens).

Trenurile de metrou vor fi prevăzute cu tehnologie fără mecanic „driverless”, ceea ce înseamnă că personalul nu este necesar la bord.

Durata de realizare a investiţiei este de 10 ani (128 de luni). Proiectarea preliminară durează 18 luni, proceduri de licitaţie – 14 luni, proiectare şi execuţie lucrări inclusiv achiziţie material rulant 96 de luni.

Leave A Comment

%d bloggers like this: