Culisele negocierilor. Lideri PNL: “Ne întoarcem acasă cu palma-n fund / Iar ne-au păcălit ăștia de la PSD”.

November 21, 2021
419 Views

PNL nu a câștigat nimic în negocierile de sâmbătă cu PSD și UDMR față de variantele din ziua anterioară, rămânând fără toate ministere cu bugete mari: Finanțe, Transporturi, Dezvoltare, Economie. Singurul minister important rămas la PNL este al Fondurilor Europene.

La finalul negocierilor care au durat peste patru ore, un lider s-a exprimat plastic, spunându-le celorlalți că ”un bătrân mi-a zis să vin acasă ca mama lui Ștefan cel Mare, și-acum ne întoarcem acasă cu palma-n fund”, potrivit surselor G4Media.ro.

Tot la finalul discuțiilor, când pentru liberali a fost clar că au pierdut și Ministerul Economiei în favoarea PSD, Iulian Dumitrescu i-a transmis lui Rareș Bogdan că ”iar ne-au pacalit ăștia de la PSD”.

La finalul negocierilor, PSD a rămas cu postul de Secretar general al guvernului (o poziție esențială în arhitectura guvernului) și cu ministerele Transporturilor, Finanțelor, Economiei, Muncii, Agriculturii, Sănătate și Apărare. PNL va avea premierul și ministerele Justiției, Internele, Fonduri UE, Cultură, Energie, Educație și Externe. UDMR rămâne cu cele trei ministere de acum – Dezvoltare, Mediu și Tineret/Sport.

Liderii celor trei partide au convenit ca în mecanismul de rotație după un an și jumătate, de la 1 iulie 2023, să intre posturile de premier, de secretar general al guvernului, Transporturile și Finanțele. Cu alte cuvinte, de la 1 iulie 2023, PSD ar prelua postul de premier, iar PNL ar lua secretariatul general și Ministerele Finanțelor și Transporturilor.

În timpul negocierilor, Ciolacu i-a reproșat pe un ton ridicat Alinei Gorghiu că PNL nu a desființat Secția specială. “Ești la guvernare de doi ani, de ce n-ai desființat-o?”, i-a spus liderul PSD.

Leave A Comment

%d bloggers like this: