Emil Boc l-a acuzat pe Florin Cîțu că a purtat negocierile cu PSD în funcție de interesele sale personale și nu a ținut cont de partid.

November 17, 2021
345 Views

Liberalii au decis marți, în ședința Biroului Executiv să accepte varianta premierului prin rotație dar cu o condiție. Liderii PNL și-au exprimat pe rând opțiunea privind ocuparea postului de prim-ministru prin rotație dar vor ca PNL să fie primul partid care dă premierul. Emil Boc a propus ca mandatul de negociere să fie flexibilizat astfel încât președintele Klaus Iohannis să aibă libertatea de a nominaliza premierul, au declarat  surse liberale participante la ședință. Propunerea nu a fost supusă la vot. În spatele ușilor închise, mai mulți lideri PNL l-au atacat pe Florin Cîțu acuzându-l că în negocierile cu PSD a pus înainte interesele personale.

 Liberalii au decis să accepte varianta de premier prin rotație dar cu condiția ca PNL să numească primul. Împotriva deciziei s-au înregistrat două voturi şi patru abţineri, potrivit surselor HotNews.ro.
 
Liderii PNL au început să-l critice pe Florin Cîțu. Gigel Știrbu l-a acuzat pe acesta că a subminat negocierile cu PSD prin faptul a arătat disponibilitatea să le cedeze nominalizarea pentru premier.
Emil Boc l-a acuzat pe Florin Cîțu că a purtat negocierile cu PSD în funcție de interesele sale personale și nu a ținut cont de partid.
Virgil Popescu nu a fost de acord cu rotația premierilor PNL și PSD la guvernare și propus ca premierul să fie exclusiv PNL. Popescu a propus ca președintele Klaus Iohannis să fie cel care decide.
 
 Toți liderii PNL susțin varianta ca PNL să dea primul premierul. De asemenea mai mulți lideri PNL au pledat pentru posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată alege șeful Executivului. O decizie în acest sens urmează să fie luată în ședința Biroului Permanent Național.
ora 20.05 Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu: Ce facem dacă PSD nu e de acord?
 
 ora 19.55 Florin Cîțu le-a prezentat liberalilor ce presupune varianta premierului prin rotație: 18 luni premier PNL urmat de 18 luni premier PSD, ministerele să nu se schimbe odată cu rotația premierului iar secretarul general al Guvernului dat de partidul care nu are premierul
 
ora 19.40 A început discuția despre varianta premierului prin rotație. Emil Boc a propus flexibilizarea nominalizării premierului, altul decât președintele PNL, Florin Cîțu
 19.20 prim-vicepreședintele Gheorghe Flutur prezintă capitolele din programul de guvernare convenite cu PSD. Potrivit surselor HotNews.ro, Flutur le-a spus colegilor că se va menține cota unică iar programul de guvernare va avea amprenta PNL. Acesta le-ar fi spus liderilor PNL că s-a luptat să nu fie introduse taxe și impozite.
 
“Avem nevoie de un Guvern cât mai repede. În ședința BEX va fi supus la vot mandatul rotativ pentru premier între PSD și PNL. Este firesc ca PNL să aibă primul premierul” este mesajul intern care a fost dat liberalilor pe parcursul zilei de către conducerea PNL.
Potrivit surselor HotNews.ro, prim-vicepreședinții partidului resping ideea cedării funcției de premier către PSD. Discuțiile au loc în ședința BEX după ce în urmă cu o zi Florin Cîțu s-a întâlnit la Guvern și a discutat cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor și au căzut de acord cu varianta unui premier prin rotație cu mențiunea ca președinții de partid să fie cei propuși pentru acest post.
Cîțu și-ar fi arătat disponibilitatea ca PNL să renunțe la funcția de premier în schimbul obținerii portofoliului de la Finanțe. Președintele PNL încearcă să blocheze nominalizarea lui Nicoale Ciucă pentru funcția de premier. Ciucă este favoritul președintelui Klaus Iohannis și susținut de lideri PNL ca Lucian Bode, Rareș Bogdan, Emil Boc, Gheorghe Flutur și Robert Sighiartău.

Negocierea celor trei lideri a creat tensiuni în interiorul PNL, mai mulți lideri exprimându-se public în acest sens.

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău a declarat marți, la Digi 24 că deși consideră că varianta de premier cea mai sănătoasă pentru partid este președintele Florin Cîțu, PNL poate discuta și despre alte variante, inclusiv în negocierile cu PSD, dacă se va decide un astfel de mandat.
“Nu știu de unde vin aceste informații că noi am accepta ca PSD să aibă premier în primii doi ani de zile, pentru că nu există această posibilitate. Această informație face rău partidului, președintelui partidului și acestei coaliții care se formează și care trebuie să se bazeze pe încredere”, a declarat Sighiartău, la Digi24.
Sighiartău a mai spus că dacă PSD este împotriva nominalizării lui Florin Cîțu există și alte variante de premier pe care PNL le poate propune.
„Mai mult decât atât, mai avem și alte variante de premier. Este Nicolae Ciucă, sunt prim-vicepreședinții partidului care au experiență guvernamentală politică și pot conduce Guvernul României, deci variante sunt.
Totodată, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a declarat că informațiile potrivit cărora ar urma ca președintelui Iohannis să-i fie propusă o nominalizare de premier din rândurile social-democraților este exclusă.
„Domnul Florin Cîțu este președintele PNL, cunoaște foarte bine statutul PNL și nu ia decizii de unul singur, ci le ia în consens sau cu majoritatea leadership-ului liberal întrunit în foruri statutare. Domnia sa știe foarte bine starea de spirit, cât de greu a fost să începem discuții cu PSD și sunt absolut convins că domnia sa nu ar putea impune așa ceva și că este o strategie de negociere”, a declarat Rareș Bogdan, la Digi 24.
Și prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode a subliniat că liberalii ar trebui să dea premierul în noul Guvern, chiar dacă se va lua o decizie cu privire la ocuparea acestui post prin rotaţie.
“Opinia mea este ca PNL să dea prim-ministrul. Chiar dacă vom avea o decizie în ceea ce priveşte rotaţia pentru poziţia de prim-ministru, PNL cred că este îndreptăţit să solicite această poziţie la prima rotaţie”, a declarat Bode la Parlament.
De menționat este că în cursul negocierilor de marți atât Marcel Ciolacu cât și Kelemen Hunor și-au nuanțat poziția și au pledat pentru o rotaţie a premierilor precizând că așteaptă o decizie din partea liberalilor în acest sens.
“În momentul acesta, prin interiorul PSD există această decizie, că se poate merge prin rotaţie. Aşteptăm şi de la PNL o decizie în acest sens. Şi după ce există o decizie că şi PNL acceptă prin rotaţie, atunci vom intra în negocieri şi vom hotărî. Cred că totuşi ponderile parlamentare contează cel mai mult într-o negociere. (…) PSD este pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm această situaţie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că PNL şi PSD nu au ajuns la o înţelegere privind rotaţia premierilor, pentru că fiecare doreşte să fie primul şi a precizat că discuţiile au fost foarte aprinse. Liderul UDMR a subliniat că, indiferent cine va fi premierul, trebuie să fie preşedinte de partid, pentru că altfel coaliţia nu va funcţiona. ”Trebuie să avem un premier preşedinte de partid şi ceilaţi doi să fie în Guvern”, a spus el.

Leave A Comment