Insuficiența respiratorie: cauze, simptome, tratament

November 14, 2021
238 Views

Insuficiența respiratorie este o afecțiune în care sângele nu are suficient oxigen sau are prea mult dioxid de carbon. De ce apare și cum se tratează?

Ce este insuficiența respiratorie?
Respirația este esențială pentru viața însăși: inspirăm oxigenul din aer în plămâni și expirăm dioxidul de carbon, care se formează în corp ca gaz rezidual. Oxigenul trebuie să treacă din plămâni în sânge pentru ca țesuturile și organele să funcționeze corect.

Insuficiența respiratorie este o afecțiune gravă care se dezvoltă atunci când plămânii nu pot introduce suficient oxigen în sânge. Acumularea de dioxid de carbon poate dăuna, de asemenea, țesuturilor și organelor și poate afecta în continuare oxigenarea sângelui, având ca rezultat livrarea lentă de oxigen către țesuturi.

Insuficiența respiratorie acută apare rapid și fără prea multe avertismente. Este adesea cauzată de o boală sau vătămare care afectează respirația, cum ar fi pneumonia, accidentul vascular cerebral, o leziune a plămânului sau a măduvei spinării ori supradozajul cu opioide. Afecțiunea necesită tratament de urgență.

Însă insuficiența respiratorie se poate dezvolta și lent, iar în acest caz se numește insuficiență respiratorie cronică. Simptomele includ dificultăți de respirație, oboseală extremă, scăderea capacității de a face exerciții fizice și somnolență.

Din ce cauze apare insuficiența respiratorie?
Insuficiența respiratorie poate apărea din cauza unor boli care afectează mușchii, nervii, oasele sau țesuturile care susțin respirația, ori direct plămânii. Astfel, cauzele insuficienței respiratorii sunt:

Probleme care îngreunează respirația și pătrunderea aerului în plămâni, cum ar fi slăbiciunea în urma unui accident vascular cerebral și alimentele blocate în trahee;

Afecțiuni care îngreunează respirația, cum ar fi astmul, care duce la îngustarea căilor respiratorii, sau brohopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), care poate provoca acumularea de mucus și îngustarea căilor respiratorii;

Colapsul pulmonar: când aerul nu poate intra în plămâni, unul sau ambii lobi pot ceda și apare o afecțiune numită atelectazie. Această afecțiune poate apărea când plămânii devin extrem de slabi, mucusul blochează una dintre căile respiratorii mari, o coastă este ruptă sau fracturată sau durerea severă în plămâni face dificilă respirația profundă. Traumatismele toracice sau leziunile pulmonare pot provoca, de asemenea, scurgeri de aer din plămâni, umplând spațiul din jurul plămânului. Acest aer ar putea provoca colapsul plămânului, numit pneumotorax.

Fluid în plămâni: în acest caz, oxigenul trece mai greu din sacii de aer în sânge și dioxidul de carbon din sânge trece mai greu în sacii de aer pentru a fi expirat. Pneumonia, sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), înecul și unele boli pulmonare pot provoca această acumulare de lichid. Poate fi cauzată și de incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge în plămâni (insuficiență cardiacă). Leziunile severe ale capului sau traumatismele pot provoca acumularea bruscă de lichid în plămâni.

O problemă cu mușchii respirației, care poate să apară după o leziune a măduvei spinării sau în cazul unei afecțiuni nervoase și musculare, cum ar fi distrofia musculară. Se poate întâmpla și atunci când diafragma și alți mușchi de respirație nu primesc suficient sânge bogat în oxigen, când inima nu pompează suficient de bine (șoc cardiogen) sau când există o infecție severă numită sepsis.

Stări care afectează controlul creierului asupra respirației, cum ar fi în cazul supradozajului cu opioide, când creierul nu poate detecta nivelurile ridicate de dioxid de carbon în sânge. Acesta se acumulează în organism, în timp ce nivelurile de oxigen scad, ducând la insuficiență respiratorie.

Ce simptome are o persoană cu insuficiență respiratorie?
Simptomele insuficienței respiratorii depind de cauză și de nivelurile de oxigen și dioxid de carbon din sânge. Un nivel scăzut de oxigen în sânge poate provoca dificultăți de respirație – persoana afectată are senzația că nu poate trage suficient aer în piept. Pielea, buzele și unghiile pot căpăta, de asemenea, o culoare albăstruie.

Un nivel ridicat de dioxid de carbon poate provoca respirație rapidă și confuzie. Unele persoane care au insuficiență respiratorie pot deveni foarte somnoroase sau chiar își pot pierde cunoștința. De asemenea, pot avea aritmie (bătăi neregulate ale inimii).

Cum se diagnostichează insuficiența respiratorie?
Medicul diagnostichează insuficiența respiratorie pe baza istoricului medical al pacientului, a unui examen fizic (care include auscultația pulmonară și cardiacă și verificarea existenței unei culori albăstrui pe piele, buze și unghii) și a unor teste de diagnostic, cum ar fi pulsoximetria, adică măsurarea cantității de oxigen din sânge și testul gazelor arteriale din sânge (proba este prelevată dintr-o arteră, de obicei în încheietura mâinii).

Ce opțiuni de tratament există pentru insuficiența respiratorie?
……

Leave A Comment

%d bloggers like this: