Ce schimbări sunt necesare în stilul de viață, după 50 de ani, dacă ai colesterolul mărit

November 12, 2021
210 Views

În cazul în care medicul a descoperit la analizele de sânge că ai valori mari ale colesterolului, mai ales după ce ai trecut de vârsta de 50 de ani, este important să faci anumite schimbări în stilul tău de viață.

Colesterolul mărit este unul dintre factorii majori de risc pentru bolile cardiovasculare care pot fi ținuți sub control; valorile prea mari cresc riscul de cardiopatie ischemică (denumită și boală arterială coronariană), infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC).

Care sunt valorile considerate normale pentru colesterol, la adulți?

Colesterolul total trebuie să fie sub 200 mg/dL

LDL-colesterolul (așa-numitul colesterol rău) ar trebui să fie sub 100 mg/dL; valorile cuprinse între 100 și 129 mg/dl sunt acceptabile pentru persoanele care nu au niciun fel de probleme de sănătate, însă pot fi un motiv de îngrijorare pentru pacienții cu boli cardiovasculare sau cei cu factori de risc pentru o boală cardiovasculară.

HDL-colesterolul (numit și colesterol bun) ar trebui să aibă valori mai mari; dacă valoarea este sub 40 mg/dL, aceasta este considerată un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Valoarea optimă pentru colesterolul HDL este de peste 60 mg/dL.

Trigliceridele sunt produse în ficat și reprezintă un alt tip de grăsimi care se găsesc în sânge și în alimente. Valorile trigliceridelor care sunt la limita superioară (150-199 mg/dL) sau foarte mari (200-499 mg/dL) ar putea crește riscul de boală cardiovasculară.

Ce ar fi de reținut este că, cu cât valoarea colesterolului (rău și total) este mai mare, cu atât mai mare este riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară. Dacă ai colesterolul mărit, există câteva măsuri de stil de viață pe care le poți adopta pentru a reduce valorile și pentru a-ți proteja inima și vasele de sânge.

Consumă grăsimi sănătoase
O dietă care conține grăsimi mononesaturate reduce valoarea lipoproteinelor cu densitate mică (LDL colesterolul) și în același timp protejează valorile mai mari ale colesterolului HDL (acel colesterol bun). Un studiu¹ realizat pe 24 de adulți cu hipercolesterolemie, care au consumat alimente bogate în grăsimi mononesaturate a arătat că în timpul studiului le-a crescut cu 12% colesterolul HDL.

Surse bune de grăsimi mononesaturate și polinesaturate sunt măslinele și uleiul de măsline, migdalele, nucile românești, nucile pecan, arahidele, caju, avocado. Acestea pot fi consumate zilnic, cu moderație (de exemplu, pentru o persoană, o lingură de ulei de măsline în salate sau în mâncăruri gătite și un pumn de nuci ca gustare). Se vor consuma, în schimb, mai rar grăsimi animale (unt, untură etc.).

Evită grăsimile trans
Grăsimile trans, cum este margarina, sunt modificate printr-un proces numit hidrogenare. Sunt grăsimi solide la temperatura camerei, iar unii producători le folosesc în produse precum cele de patiserie, prăjituri, etc. Grăsimile trans cresc valoarea colesterolului total și valoarea colesterolului LDL, însă scad nivelul colesterolului HDL (care este benefic), cu până la 20%, arată studiile. Citește cu atenție etichetele produselor și ingredientele de pe acestea. Dacă un produs conține „uleiuri hidrogentae” sau „uleiuri parțial hidrogenate”, trebuie evitat.

Consumă alimente bogate în acizi grași Omega 3

……

Foto : dynamicstudio.ro

Leave A Comment