Daniel Buda: “USR nu a dorit să facă niciun pas concret spre refacerea majorității”

November 10, 2021
319 Views

Liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că decizia liberalilor de a negocia cu social-democrații se datorează și faptului că USR n-a dorit cu adevărat să refacă coaliția de dreapta, dar și pe fondul dezafilierii mai multor parlamentari din grupul PNL.

În primul rând, aș dori să precizez că, în cursul zilei de sâmbătă, a avut loc un Colegiu Director Județean al PNL Cluj, unde s-a dezbătut situația politică actuală. Într-o majoritate covârșitoare, s-a exprimat opțiunea de a genera o majoritate stabilă, capabilă să gestioneze actuala criză sanitară, dar și cea a resurselor energetice. Nu în ultimul rând, s-a exprimat nevoia de a avea un Guvern stabil, care să se asigure că fondurile europene vor fi în mod corect și eficient cheltuite în folosul cetățenilor din România. În acest context, mi-a fost acordat un mandat flexibil în vederea constituirii unei majorități stabile, cu obiective precise, respectiv:

– premier dat de PNL

– respectarea angajamentelor asumate față de cetățeni privind creșterea nivelului de bunăstare

– garantarea unui parcurs european și a parteneriatului cu SUA

– gestionarea eficientă a crizei sanitare

– creionarea planurilor naționale strategice care să permită cheltuirea eficientă a fondurilor europene.

Fac precizarea că un Guvern demis are puteri limitate care nu permit adoptarea unor măsuri care să prevină decesul cetățenilor sau gestionarea crizei energetice. Mai mult, USR nu a dorit să facă niciun pas concret spre refacerea majorității, deși PNL nu a mai mers cu propunere de premier în persoana domnului Florin Cîțu, USR a refuzat să renunțe la miniștrii care au votat demiterea Guvernului. Totodată, ținând cont și de faptul că 17 parlamentari PNL s-au dezafiliat, făcând și mai dificilă consolidarea unei majorități, am fost de acord ca echipa de negociere să înceapă discuțiile și cu cei de la PSD. În același timp, discuțiile trebuie să se poarte în jurul programului de guvernare al PNL, cu păstrarea valorilor și principiilor liberale și, evident, completat cu viziunea colegilor însă, în strânsă legătură cu cele de mai sus.

Am subliniat de asemenea și importanța unui parteneriat puternic cu președintele Klaus Iohannis. În momentul în care aproape 500 de oameni mor zilnic, sute de mii de oameni suferă de frig, în condițiile în care un Guvern demis are puteri limitate, prin urmare insuficiente, de a gestiona în mod eficient treburile țării, cred că este important ca actorii politici să pună mai presus de interesele personale și interesele de partid interesele cetățenilor și a societății pe care o reprezintă. Dacă ești un om politic responsabil, nu poți să gândești în logica posibilelor procente pe care le poți pierde ca partid ca urmare a unei posibile alianțe, dar să nu ții cont de viețile care se pierd în fiecare minut  deoarece nu este un Guvern cu puteri depline și în măsură să adopte deciziile necesare pentru a preveni aceste lucruri.

Prin urmare, așteptăm să vedem rezultatul negocierilor, iar în funcție de rezultat vom decide formula de lucru. În același timp, trebuie să fim conștienți că intrarea în opoziție reprezintă o posibilitate, după cum și alegerile anticipate reprezintă o posibilitate matematică, dar acest lucru nu ar face decât să perpetueze actuala criză politică, sanitară și economică”, a transmis Daniel Buda.

sursa ziua de cluj

1 Comments

  1. adrian said: "Rusnine . rusine . Sa te aliezi cu PSD-ul aici la Cluj . Rusine Tise Rusine Buda".

Leave A Comment

%d bloggers like this: