Cum se vor calcula facturile la energie de la 1 noiembrie. Maximum 71 de bani pe kilowatt la curent și 28 de bani la gaze

October 29, 2021
44 Views

Parlamentul a adoptat miercuri plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, însă pe lângă plafonare există și compensarea facturilor. Nivelul compensării oferite de Guvern a crescut. Libertatea vă prezintă modul de calcul al facturilor în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Prețul maxim plafonat la energie electrică este de un leu pe fiecare kWh, cu tot cu TVA și tarifele de rețea, iar compensarea este de 0,291 lei pe kWh.

Astfel, din prețul plafonat se va scădea compensarea și rezultă un preț maxim facturat de 0,709 lei pe fiecare kWh consumat.
Prețul maxim plafonat este peste unele dintre ofertele existente în acest moment, însă pentru cei care au contracte la prețuri de peste un leu pe kWh atunci când se vor emite facturile va fi luat în calcul maxim 1 leu pe kWh.

Pentru sumele peste un leu, furnizorul va primi diferența de la stat.

Există însă și un prag minim, de 0,68 lei pe kWh, preț care să includă aici și tarifele de rețea, certificatele verzi, contribuția de cogenerare și TVA.

Astfel, dacă după scăderea compensațiilor din prețul oferit de furnizor rezultă un preț mai mic de 0,68 de lei pe fiecare kWh, atunci la facturare va fi folosit prețul de 0,68 lei.

Rezultă că, în final, prețul final va varia între un minim de 0,68 lei pe kWh și un maxim de 0,709 lei pe kWh, cu tot cu TVA.

Cum este la gaze

La gaze, mecanismul este similar. Prețul final plafonat este de 0,37 lei pe fiecare kWh consumat, însă există o cerință să existe un preț minim al componentei de gaze de 0,25 lei pe fiecare kWh.

…….

Leave A Comment

%d bloggers like this: