PNL şi Iohannis au ajuns să urască atât de mult USR, încât au preferat să bată palma cu PSD.

October 22, 2021
188 Views

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă (54 de ani), va merge în Parlament pentru votul de învestitură cu un cabinet minoritar (PNL şi UDMR) care va avea susţinerea PSD. PNL şi preşedintele Klaus Iohannis au preferat, aşadar, să guverneze în minoritate, decât să  aducă Uniunea Salvaţi România înapoi la guvernare şi să refacă alianţa tripartită PNL-USR-UDMR.

Nu mai departe de luna septembrie, Florin Cîţu, premierul demis, spunea despre PSD: „A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român”. Iată că acum Cîţu, în calitatea lui de preşedinte al PNL, va trebui să negocieze  cu PSD chiar la sediul acestuia din Kisellef 10, după cum a pretins şeful social-democraţilor, Marcel Ciolacu. Tatonările sunt la început, ce se ştie acum este că PSD va sprijini în Parlament guvernul minoritar şi va primi, la schimb, funcţii, cel mai probabil şi preşedinţia Camerei Deputaţilor.

În ceea ce îl priveşte pe Florin Cîţu, care a renunţat greu de tot să mai pretindă o nouă desemnare pentru formarea guvernului, el va primi, în schimbul acestei renunţări, preşedinţia Senatului ocupată acum de Anca Dragu (USR).

După desemnarea unui alt candidat decât Florin Cîţu pentru functia de prim-ministru, era de aşteptat refacerea coaliţiei ce fusese ruptă în urma demiteri ministrului USR al justiţiei. Şeful USR, Dacian Cioloş, anunţase că partidul său  este pregătit să reia discuţiile cu PNL, dar anunţul oficial al liberalilor a fost altul: guvern minoritar.

Nicolae Ciucă este militar de carieră şi a avansat de la poziţia de comandant de pluton până la cea de şef al Statului Major al Armatei, cea mai înaltă  funcţie din Armata Română. A luptat în Irak, Afganistan şi Bosnia. A fost comandantul „Scorpionilor Roşii” în Afganistan şi în Irak.

Nicolae Ciucă a fost implicat într-un incident, la sfârşitul anului trecut, între Ministerul Apărării şi Klaus Iohanis. Acesta semnase, pe 28 de­cembrie 2018, decretul de pre­lungire cu un an a mandatului lui Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinta CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul apărării Gabriel Leş, ambii de la PSD, l-au acuzat pe preşedinte că nu a avut bază legală pentru decizia sa, deoarece propunerea de prelungire a mandatului ar fi trebuit să vină din partea MApN. Instanţa a dat câştig de cauză Administraţiei Prezidenţiale.

Aşadar, după cum se vede, relaţia Ciucă-Iohannis este mai veche decât intrarea fostului militar în politică. El şi-a primit carnetul de penelist abia în octombrie anul trecut, pe când era ministru al apărării în guvernul Orban, guvern construit în urma căderii cabinetului Dăncilă. Şi-a păstrat poziţia de ministru al apărării şi guvernul Cîţu, rezultat din alegeri de la finele anului trecut. Iohannis şi l-ar fi dorit premier chiar de atunci, dar s-au opus şefii PNL. Acum, cu un PNL fără vlagă, slăbit în urma luptelor pentru putere din partid, preşedintelui i-a ieşit pasienţa. Iohannis l-a îndepărtat pe Orban de la şefia PNL pentru că acesta, un lider cu o vechime de peste 30 de ani în partid, nu-i răspundea la comenzi, cum o făcea Cîţu.

Ciucă este, la rându-i, un fidel al preşedintelui şi, astfel, Iohannis va avea o influenţă puternică asupra guvernului.

Leave A Comment

%d bloggers like this: