Prune: beneficii, recomandări și contraindicații

October 17, 2021
275 Views

Prunele sunt deja prezente în piețe și se numără printre cele mai iubite roade ale toamnei. Apreciate nu doar în compoturi, prăjituri și dulcețuri, prunele sunt excelente și crude, la micul dejun sau pe post de gustare între mese. Dar știi care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?

Prune: beneficii, recomandări și contraindicații

Prunele sunt deja prezente în piețe și se numără printre cele mai iubite roade ale toamnei. Apreciate nu doar în compoturi, prăjituri și dulcețuri, prunele sunt excelente și crude, la micul dejun sau pe post de gustare între mese. Dar știi care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?

Prunele sunt foarte apreciate pentru gustul și aroma lor, atât proaspete, cât și conservate în diverse forme. Aceste fructe au un aport caloric redus și, totodată, sunt extrem de bogate în nutrienți valoroși. Mai mult decât atât, prunele nu îți cresc nivelul de glucoză din sânge, ceea ce înseamnă că sunt o gustare ideală, mai ales dacă ești la dietă.
ată principalele opt motive pentru care ar trebui să mănânci cât mai des prune proaspete:

1. Una sau două prune (aproximativ 70 de grame) îți asigura 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din cel de vitamina K, 4% din doza zilnică recomandată de cupru, 4% din fibre și 3% din potasiu.
2. Prunele pot reduce riscul de infarct miocardic și contribuie la reducerea tensiunii arteriale, datorită conținutului de potasiu. O prună de mărime medie conține peste 100 mg de potasiu.
3. Printre beneficiile prunelor se numără și acela că au în conținut antocianine (antioxidanți naturali), care le oferă pigmentul roșu-violet. Acești antioxidanți neutralizează radicalii liberi și au un efect protector împotriva bolilor precum cancerul.
4. Prunele conțin fibre, ceea ce înseamnă că ajută la o digestie sănătoasă. Combină o prună tăiată bucățele cu un iaurt grecesc și cu o linguriță de fulgi de ovăz și obții o gustare care combate eficient constipația, deci foarte potrivită pentru sistemul digestiv.
5. Prunele pot să le fie de folos persoanelor cu diabet, dar și pentru scăderea riscului de diabet, deoarece contribuie la normalizarea nivelului de glucoză din sânge. Substanțele active din prune pot întârzia absorbția glucozei după o masă. În plus, fibrele solubile au și ele efecte benefice asupra sensibilității la insulină.
6. Prunele proaspete, dar chiar și prunele uscate, pot îmbunătăți sănătatea oaselor. Un studiu la care au participat femei aflate la menopauză a indicat o creștere a densității osoase în cazul acelora care consumau prune în mod regulat.
7. În cazul persoanelor care obișnuiesc să mănânce 3-4 prune pe zi, s-au observat și alte beneficii ale prunelor și anume o îmbunătățire a memoriei, ca urmare a reducerii radicalilor liberi care afectează acest proces.
8. Prunele susțin absorbția fierului în organism datorită conținutului de vitamina C. Astfel, se dovedesc utile atât în tratarea anemiilor, cât și în consolidarea sistemului imunitar.

Cum să selectezi, să depozitezi și să consumi prunele?

…..

Leave A Comment