Vaccinul antigripal ar putea contribui la protecția împotriva unor manifestări grave din cadrul bolii COVID-19 (studiu)

October 12, 2021
209 Views

Vaccinul antigripal ar putea contribui la protecția împotriva unor manifestări grave din cadrul bolii COVID-19, arată unele cercetări prezentate la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID), care a avut loc online în 2021.

Vaccinurile anti-COVID-19 au ajuns în mai multe colțuri ale lumii, însă vaccinarea este o provocare în anumite zone: în timp ce în unele țări au ajuns cantități mari de vaccinuri și un procent mare de cetățeni au fost inoculați, în altele numărul vacinaților este foarte mic, fie din cauza lipsei vaccinului, fie din cauza lipsei de conștientizare a populației.

O serie de studii de dimensiuni modeste au sugerat că, în acest context, vaccinul antigripal uzual ar putea contribui într-o anumită măsură la protecția împotriva unor manifestări grave ale bolii COVID-19. Acest lucru înseamnă că vaccinul antigripal ar putea fi o armă valoroasă în lupta pentru stoparea pandemiei, mai ales că multe persoane obișnuiesc să îl facă anual și au încredere în eficiența și siguranța acestuia.

O analiză mai extinsă a datelor adunate de la pacienți din întreaga lume sugerează cu tărie că vaccinul anual împotriva gripei reduce riscul de accident vascular cerebral, sepsis și tromboză venoasă profundă la pacienții cu COVID-19. S-a observat, de asemenea, că acei pacienți care fuseseră vaccinați împotriva gripei aveau un risc mai scăzut de a ajunge la urgențe sau la secția de terapie intensivă din cauza bolii COVID-19.

Vaccinul antigripal ar putea contribui la scăderea riscului de complicații la pacienții cu COVID-19

Echipa de cercetare de la Universitatea din Miami a efectuat această analiză retrospectivă a datelor colectate de la zeci de mii de pacienți din întreaga lume pentru a afla mai multe despre legătura dintre vaccinul antigripal și prognosticul pacienților cu COVID-19.

Oamenii de știință au examinat dosarele de sănătate online (fără numele pacienților) aflate în baza de date de cercetare TriNetX a mai mult de 70 de milioane de persoane, pentru a identifica două grupuri a câte 37.377 de pacienți. Cele două grupuri au fost selectate în baza unor factori care ar putea influența riscul lor de COVID-19 în formă gravă, inclusiv vârsta, genul, etnia, problemele de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), precum și dacă pacientul era fumător sau nu.

Membrii primului grup primiseră vaccinul antigripal cu două săptămâni până la șase luni înainte de a se infecta cu SARS-CoV-2 și de a fi diagnosticați cu COVID-19. Cei din al doilea grup au fost, de asemenea, diagnosticați cu COVID-19, dar nu fuseseră vaccinați împotriva gripei. Cele două grupuri includeau pacienți din mai multe țări: SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Israel și Singapore.

Incidența a 15 evenimente adverse (sepsis, accidente vasculare cerebrale, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară, insuficiență respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie acută, artralgie sau dureri articulare, insuficiență renală, anorexie, atac de cord, pneumonie, vizite la secția de urgență, internare în spital, internarea la terapie intensivă și decesul) într-o perioadă de 120 de zile de la testarea pozitivă pentru COVID-19 a fost comparată între cele două grupuri.

Analiza a scos la iveală faptul că acei pacienți care nu făcuseră vaccinul antigripal fuseseră mai susceptibili cu până la 20% să ajungă la terapie intensivă după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19 și cu 58% mai susceptibili să ajungă la urgențe. În plus, au avut un risc cu 45% mai mare să dezvolte sepsis, un risc cu 58% mai mare să aibă un accident vascular cerebral și un risc cu până la 40% mai mare de tromboză venoasă profundă.

Deși nu se cunoaște exact modul în care vaccinul antigripal oferă protecție împotriva unor manifestări grave din cadrul bolii COVID-19, majoritatea teoriilor pe această temă sugerează că vaccinul împotriva gripei stimulează sistemul imunitar înnăscut, adică apărarea generală cu care ne naștem, care nu este adaptată pentru nicio boală anume.

Vaccinul antigripal ajută la evitarea unui focar de gripă plus COVID-19

…..

Foto: Shutterstock

Leave A Comment