Nivelul de oxigen din sânge: ce e bine să știi?

October 4, 2021
281 Views

Nivelul de oxigen din sânge al unei persoane este un indicator pentru cât de bine distribuie corpul oxigenul din plămâni către celule. Care este nivelul normal de oxigen și ce înseamnă un nivel prea scăzut?

Nivelul de oxigen din sânge: ce e bine să știi?
Nivelul de oxigen din sânge al unei persoane este un indicator pentru cât de bine distribuie corpul oxigenul din plămâni către celule. Care este nivelul normal de oxigen și ce înseamnă un nivel prea scăzut?

Nivelul de oxigen din sânge este cantitatea de oxigen care circulă în sânge. Cea mai mare parte a oxigenului este transportată de globulele roșii, care îl colectează din plămâni și îl livrează către toate părțile corpului. Organismul monitorizează îndeaproape nivelurile de oxigen din sânge pentru a le menține într-un interval specific, astfel încât să existe suficient oxigen pentru nevoile fiecărei celule. Nivelul de oxigen din sânge al unei persoane arată cât de bine îi distribuie organismul oxigenul din plămâni către celule.

Ce înseamnă un nivel normal de oxigen în sânge?
Nivelurile de oxigen din sânge pot fi măsurate folosind un mic dispozitiv numit pulsoximetru. Nivelul normal de oxigen din sânge variază între 75 și 100 mm Hg. Un nivel sub 60 mm Hg este considerat scăzut și poate necesita suplimentarea cu oxigen, în funcție de decizia medicului și de fiecare pacient în parte.

Când nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut în comparație cu nivelul mediu al unei persoane sănătoase, acesta poate fi un semn al unei afecțiuni cunoscute sub numele de hipoxemie. Aceasta înseamnă că organismul are dificultăți în a furniza oxigen către toate celulele, țesuturile și organele sale. Hipoxemia, această scădere a nivelului de oxigen din sânge, poate duce la hipoxie, care înseamnă scăderea nivelului de oxigen din țesuturi.

Cum se măsoară nivelul de oxigen din sânge?
Cel mai eficient mod de a monitoriza nivelul de oxigen din sânge este printr-un test numit gazometrie sangvină sau ABG. Pentru acest test, se prelevează o probă de sânge dintr-o arteră, de obicei de la încheietura mâinii (procedura este foarte precisă, dar poate fi puțin dureroasă).
Un astfel de test de diagnostic poate fi dificil de efectuat la domiciliu, astfel încât persoanele care își testează nivelul oxigenului în sânge acasă vor folosi un pulsoximetru. Acest dispozitiv se prinde, în general, de un deget de la mână, deși poate fi folosit și pe ureche sau pe un deget de la picior. Pulsoximetrul măsoară indirect oxigenul din sânge prin absorbția luminii prin pulsul unei persoane.

Deși utilizarea unui pulsoximetru este mai ușoară, mai rapidă și nedureroasă, nu este la fel de precisă precum gazometria sangvină, deoarece rezultatul poate fi influențat de factori precum degetele murdare, luminile puternice, lacul de unghii sau circulația slabă la extremități.

Daca aveti acasa un pulsoximetru, un dispozitiv care se fixează pe deget pentru a verifica nivelul de oxigen din sânge il puteti insa folosi pentru a va orienta mai ales daca va confruntati cu o afectiune respiratorie, mai ales cu virusul SARS-Cov-2.

Nivelurile scăzute de oxigen din sânge pot fi un semn că situatia dvs se inrautateste, chiar înainte de a vă afecta puternic respirația sau a avea orice alte simptome, astfel încât să puteți obține ajutor rapid. Apelati telefonic sau online la un medic de familie sau un profesionist din domeniul sănătății care să vă monitorizeze si interpreteze nivelul de oxigen dacă aveți un risc ridicat de a suferi complicatii COVID-19. Iata cum se interpreteaza valorile:

-95 până la 100 Puteti rămâne acasă, dar continuați să verificați în mod regulat nivelul de oxigen din sânge
-93 sau 94 – Verificați din nou nivelul de oxigen din sânge în decurs de o oră, mai ales dupa o scurta plimbare prin camera; dacă este încă 93 sau 94, sunați la 112 sau la medicul de familie pentru sfaturi
-92 sau mai putin – Verificați din nou nivelul de oxigen din sânge imediat – dacă persista nivelul 92 sau scade, mergeți imediat camera de garda a unui spital.

Ce simptome prezintă o persoană cu un nivel scăzut de oxigen din sânge?
Un nivel scăzut al oxigenului din sânge poate deregla circulația normală și poate cauza simptome precum dificultăți de respirație sau o respirație prea rapidă, durere de cap, nelinişte, ameţeală, dureri în piept, confuzie, tensiune arterială crescută, lipsă de coordonare, tulburări de vedere, un sentiment de euforie și bătăi rapide ale inimii.

Din ce cauze apare hipoxemia?

…..

Foto: Shutterstock

Leave A Comment