Sindromul picioarelor neliniștite: simptome, cauze și tratament

September 14, 2021
218 Views

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune care determină un impuls incontrolabil de a vă mișca picioarele, de obicei din cauza unei senzații extrem de incomode.

Sindromul picioarelor neliniștite: simptome, cauze și tratament
Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune care determină un impuls incontrolabil de a vă mișca picioarele, de obicei din cauza unei senzații extrem de incomode.

Unii pacienți o compară cu prezența unor “viermișori“ care se mișcă în continuu în musșhii gambei, alții ca pe niște înțepături adânci și continue, furnicături.

Este o senzație care obligă pacientul să se miste în dorința de a scăpa de senzația extrem de supărătoare. Ceea ce este mai sâcâitor pentru pacienți e că, de obicei, simptomatologia se întâmplă seara sau noaptea când te pregătești să adormi sau în timpul somnului, când stai întins.

Cauze și manifestări
Sindromul mai este cunoscut și sub numele de boala Willis-Ekbom. Mișcările cauzate de sindromul picioarelor neliniștite se numesc mișcări periodice ale somnului (PLMS). Datorită acestor mișcări, sindromul picioarelor neliniștite poate provoca probleme grave neuropsihice, afectând starea de dispoziție, memoria, atenția, starea cognitivă și chiar sănătatea în ansamblu.

Unii oameni au sindromul picioarelor neliniștite primar, care nu are o cauză cunoscută. Alții au sindromul picioarelor neliniștite secundar, care este de obicei asociat cu probleme psihice dar și cu sarcina, deficitul de fier sau insuficiență renală cronică.

Pentru majoritatea persoanelor cu sindromul picioarelor neliniștite, simptomele sunt relative ușoare. Dar dacă simptomele dvs. sunt moderate până la severe, sindromul picioarelor neliniștite poate avea un impact mare asupra vieții dumneavoastră. Vă poate împiedica să dormiți suficient și, astfel, să vă cauzați probleme cu concentrarea și gândirea în timpul zilei, cu locul de muncă, viața de familie, dar și cu activitățile sociale. Secundar, problemele generate de trezirea dvs sistematică și repetată în timpul nopții îi poate afecta somnul și partenereului de cuplu, cu repercusiuni și asupra stăriia cestuia de sănătate și asupra relației de cuplu.

Ca urmare a acestor probleme, sindromul picioarelor neliniștite poate duce la anxietate și depresie. Și cu cât aveți afecțiunea se întinde mai mult în timp, cu atât se poate agrava. Se poate regăsi chiar și în alte părți ale corpului, cum ar fi brațele.

Tratamentul picioarelor neliniștite
Din cauza efectelor pe care le poate avea asupra vieții dumneavoastră, tratamentul acestui sindrom este important.

Metodele de tratament sunt variate, deoarece cauza principală a sindromul picioarelor neliniștite nu este cunoscută cu adevărat.

De exemplu, unii cercetători sugerează că sindromul picioarelor neliniștite este cauzat de probleme cu dopamina – un neurotransmitator de la nivelul a creierului, în timp ce alții sugerează că este legată de afectarea circulației.

Cele mai folosite tratamente pentru sindromul picioarelor neliniștite pot fi aplicate în cadrul unor planuri terapeutice stabilite cu medical neurolog, reumatolog sau de familie. Ele vizează:

Identificarea si eliminarea cauzelor potențiale
Primul dvs. pas în abordarea sindromul picioarelor neliniștite ar trebui să identifice dacă ceva anume îl cauzează. În timp ce sindromul picioarelor neliniștite poate fi legat de lucruri care sunt în mare parte scăpate de controlul dvs., cum ar fi genetica sau sarcina, pot fi abordați și alți factori posibili.

Acești factori ar putea fi obiceiurile zilnice, medicamentele pe care le luați, condițiile de sănătate pe care le aveți sau alți factori declanșatori.

Intervenția asupra unor obiceiuri
Utilizarea cofeinei, a alcoolului și a tutunului poate agrava simptomele sindromului picioarelor neliniștite. Limitarea acestor substanțe ar putea ajuta la reducerea simptomelor.

Medicamente
Anumite medicamente pot provoca sau agrava simptomele sindromul picioarelor neliniștite. Exemplele includ:

– antihistaminice mai vechi, cum ar fi difenhidramina -Benadryl
– medicamente antiemetice (împotriva greței și vărsăturilor) precum metoclopramidă sau proclorperazină
– medicamente antipsihotice precum haloperidol sau olanzapină
– litiu (litobid)
– inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), cum ar fi fluoxetină (Prozac), sertralină (Zoloft) sau escitalopram (Lexapro)
– antidepresive triciclice precum amitriptilina (Elavil) sau amoxapina (Asendin)
tramadol (Ultram)
– levotiroxină (Levoxil)

Asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe despre toate medicamentele pe care le luați, atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă acestea ar putea agrava sindromul picioarelor neliniștite, mai ales dacă luați oricare dintre medicamentele enumerate mai sus.

……

Foto : neuroaxis.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: