Azi, la ora 16.00, se va întruni plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîțu. Ludovic Orban a precizat că şedinţa plenului se va desfăşura chiar dacă nu se întruneşte cvorum la şedinţa Birourilor permanente reunite, care are loc joi dimineață.
BPR a decis, la propunerea liderului senatorilor UDMR, Lorand Turos, amânarea stabilirii calendarului dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură până la decizia CCR în cazul sesizării premierului privind existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern, conform Agerpres. Propunerea de amânare a fost aprobată cu voturile PSD.
Președinții celor două Camere parlamentare susțin că nu se respectă Constituția prin această amânare.
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: „O majoritate din BPR, care o puteți constata singuri, a decis amânarea dezbaterii și votului pe moțiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituțională declanșat de Guvernul României, prin prim-ministrul Florin Cîțu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moțiunii de cenzură.
Poziția mea a fost foarte clară și foarte limpede. Am fost prezent și nu am votat această propunere. Nu pentru că îmi doresc să se dezbată și să se voteze moțiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această decizie luată de BPR este profund neconstituțională. Dacă cineva ar fi avut răbdare măcar colegii mei de partid mai înfierbântați să-și aducă aminte anul 2020 ar fi știut cu precizie, din decizia CCR, că invocarea declanșării conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament nu poate să oprească moțiunea de cenzură. De ce?
Ca prim-ministru al guvernului PNL în august 2020, când PSD a inițiat moțiune de cenzură împotriva cabinetului pe care îl conduceam eu însumi am invocat un conflict juridic de natură constituțională cu privire la procedura legată de depunerea moțiunii de cenzură. În cuprinsul deciziei CCR care a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională, CCR a spus foarte clar că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii moțiunii de cenzură.
De asemenea, v-am prezentat o altă decizie CCR similară, mult mai gravă, care spune că blocarea derulării procedurilor aferente moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției.
Nu-i înțeleg pe colegii care au votat astăzi cum au putut să voteze.
Există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituțional și regulamentar pentru dezbaterea și votul moțiunii, care se face după 3 zile de la citire”.
Anca Dragu, președintele Senatului: „Tertipurile vor continua și au continuat și astăzi în a doua parte a ședinței de astăzi, astfel încât la propunerea UDMR s-a votat amânarea dezbaterii votului moțiunii de cenzură până după decizia CCR”, a spus președintele Senatului, Anca Dragu.
Aceasta a precizată că așteptarea pentru decizia CCR „nu are niciun fel de rost” și nu este întemeiată pe niciun articol din Constituție.
„Plenul este suveran, dar trebuie să avem majoritate pentru un astfel de vot. Trebuie să vedem evoluția în ședința plenului”, a mai spus Dragu, citată de Mediafax.
Întrebată dacă se va încerca, în plenul reunit al Parlamentului, întoarcerea deciziei din BPR, Anca Dragu a spus că va analiza împreună cu colegii săi și vor fi făcute toate demersurile pentru a respecta Constituția.