Cluj – Napoca, o nouă oprire din Caravana Imunis dedicată pacienților oncologici

Asociația Imunis, prima asociație din România dedicată stilului de viață post-diagnostic al pacienților cu cancer, a fost la Cluj-Napoca în prioada 20 – 21 august 2021. Asociația Imunis a pregătit pentru pacienții oncologici două zile cu activități menite să le vină în ajutor în procesul de recuperare post-diagnostic.

 

ZIUA 1

Prima zi din caravana Imunis a debutat cu o CONFERINȚĂ DE PRESĂ DESPRE ROLUL PSIHO-ONCOLOGULUI ÎN VIAȚA PACIENTULUI CU CANCER. Conferința de presă a avut loc la sediul Medisprof din Cluj-Napoca și a fost susținută de: Camelia Moraru, psiho-oncolog Medisprof;  Andreea Onisim, medic specialist oncolog; Cosmina Grigore, supraviețitoare a cancerului de sân de 8 ani, președinte Asociația Imunis, patient coach, specializată în stil de viață post-diagnostic și creatoarea programelor Imunis pentru pacienți și pentru prevenție.

 

Medicii specialiști au realizat o serie de meta-analize ale studiilor științifice și au concluzionat faptul că pacienții care fac terapie sau au o viață psihică echilibrată, sunt mai complianți la tratament, iar procesul de vindecare este mai eficient, comparativ cu pacienții care nu beneficiază de sprijinul unui psiho-oncolog.

 

„Filosofia Asociației Imunis este de a crea un cadru solid pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Este vital pentru procesul de vindecare al unui pacient, ca acesta să poată discuta deschis despre tot ce simte, într-un spațiu sigur, în care să se simtă înțeles. Le punem la dispoziție un psiho-oncolog și am creat grupuri de suport pentru pacienți și aparținători, pentru a-i ajuta să gestioneze mai ușor trauma provocată de diagnostic și relațiile cu cei din jur.”a declarat Cosmina Grigore, patient coach & președinte Asociația Imunis.

 

Seara, PATRICIA RUSU ȘI COSMINA GRIGORE AU SUSȚINUT UN WORKSHOP DE NUTRIȚIE special pentru pacienții cu cancer. Patricia Rusu este nutriționista Asociației Imunis, coach în nutriție & wellness, specializată în nutriție regenerativă.

Workshop-ul a avut loc la Trovantland, iar pacienții au învățat să gătească:

 

  • Aperitiv: salata de “icre” din chia, cu ingrediente antimicrobiene și anticancerigene și salată din crucifere și crudități de sezon, asezonată cu ierburi aromatice cu efect anti-inflamator;
  • Fel principal: păstrăv ecologic file pregătit fără ulei, în grătar electric din titan chirurgical Salad Master, lângă garnitură de varză călită cu ceapă roșie aromatizată cu negrilică;
  • Desert/gustare: brownie de vară gătit în slow cooker, cu ingrediente ascunse: varză, dovlecel, morcov, măr, prune și pudră de roșcove;

 

„Scopul workshop-ului << Nutriție și schimbare stil de viață>>, pentru cei care doresc să prevină boli sau care sunt post-diagnostic , a fost de a îi ajuta să înțeleagă mai bine cum să își creeze un cadru sănătos pentru a-și susține corpul, cum să depășească trauma provocată de diagnostic și să își recapete armonia interioară și, nu în ultimul rând, le-am sugerat cum să își recapete energia pentru a vindeca mai ușor rănile emoționale care apar în timp. Am pus accent pe schimbările în plan alimentar, mai exact am discutat despre ce ar trebui să conțină o zi din punct de vedere alimentar, ce să evităm, cum să ne echipăm bucătăria, care sunt acele suplimente sau superalimente care ne-ar putea ajuta și cum ne îmbunătățim relația cu alimentația noastră, pentru a maximiza șansele de a avea un lifestyle mai echilibrat din acest punct de vedere.”a punctat Patricia Rusu, nutriționista Asociației Imunis, coach în nutriție & wellness, specializată în nutriție regenerativă.

 

ZIUA 2

DEMONSTRAȚII ANTRENAMENTE CAIAC ȘI STAND UP PADDLE (SUP)

Caravana Imunis a ajuns a doua zi pe lacul Tarnița, unde au avut loc antrenamente și demonstrații de caiac și SUP (stand up paddle) ale echipelor Imunis Dragons și Onco Paddle, coordonate de Marian Baban, vice-campion internațional caiac-canoe.

 

Imunis Dragons este prima echipă din România formată exclusiv din supraviețuitoare ale cancerului de sân. Echipa a fost lansată în 2020 și este acreditată la nivel inernațional de International Breast Cancer Paddlers Commission.

Onco Paddle este un program de antrenamente pe apă special conceput pentru paicienții din România cu toate tipurile de cancer, care doresc să folosească sportul ca parte din traseul lor post – diagnostic. Programul Onco Paddle cuprinde antrenamente de dragon boat, caiac, canoe sau SUP (stand up paddle).

 

Scopul întâlnirii a fost de a crea și în județul Cluj o comunitate de paciente care se antrenează și care se pot alătura Imunis Dragons. Persoanele care își doresc să facă parte din comunitatea Imunis, pot trimite un mail de înscriere pe adresa: pentrupacienti@asociatiaimunis.ro.

 

Următoarea oprire din caravana Imunis este orașul Bacău.

 

Partenerii Caravanei Imunis sunt: Fundația Superbet, Roche, Bio Market, Saladmaster, Bolloga, Yachting Club Tarnita,  Ferma Steluța, PatriciaRusu.ro, Editura Niculescu, Thai, Altrient Romania, Club Sportiv Nauticii Titan, Galeriu & Partners PR, Panda Squad.

***

Asociația Imunis a fost înființată în 2016, având ca scop continuarea proiectului inovator început de Cosmina Grigore în 2015 – Caravana Noul Pacient. Cosmina Grigore a primit tot în anul 2015 premiul Femeia Anului în cadrul galei organziate de Revista Avantaje pentru această inițiativă fapt ce a responsabilizat-o să continue crearea de programe dedicate schimbării mentalității în ceea ce privește viața post diagnostic a pacienților cu cancer din Romania.

Motto-ul Imunis este un îndemn adresat pacienților care vor să îndrăznească să își transforme viața în ciuda unui diagnostic atât de puternic: „Rescrie povestea” a fost special ales pentru a incuraja pacienții să creadă și să lupte. Toate programele Imunis sunt gândite astfel încât să le arate pacienților care sunt principalii piloni de schimbare de stil de viață pe care își pot construi transformarea. Lucrând alături de specialiști și medici, Asociația Imunis răspunde nevoilor pacienților în ceea ce privește alimentația, psihooncologia, sportul, managementul efectelor adverse, apartenența la grupuri de suport, dreptul la muncă, la încadrarea corectă în grad de handicap, dar și alte probleme cu care se pot confrunta pacienții pe termen scurt, mediu si lung.

 

În 2020 Imunis a semnat un acord strategic cu Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Șanse pentru a sprijini pacienții și tot în 2020 Imunis a creat prima echipă de Dragon boat din Romania formată exclusiv din  supraviețuitoare ale cancerului de san – Imunis Dragons, punând astfel Romania pe harta internațională a acestei mișcări. Roche, Novartis, Fundația Superbet sunt doar o parte dintre sponsorii care susțin întreaga activitate a Asociației Imunis.

Informații suplimentare găsiți pe site: http://asociatiaimunis.ro/  sau paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Imunis; și pe paginile de Facebook și Instagram ale Imunis Dragons.

Podcast-urile Imunis sunt disponibile pe Spotify și YouTube.

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: