Ce beneficii are piperul negru pentru sănătate?

August 12, 2021
380 Views

Piperul negru are diverse beneficii pentru sănătate datorită unui compus numit piperină, care are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și de stimulare a funcției creierului.

Multă lume folosește piperul negru pentru a condimenta preparatele din carne sau legume, precum și ouăle sau diverse salate. O linguriță de piper negru are cam 5 calorii, 10 mg de calciu, 30 mg de potasiu, 10 mcg de luteină și zeaxantină, 12 mcg vitamina A și cantități mai mici din diverse alte vitamine și minerale.

În prezent, nu există reguli dietetice privind cantitatea de piper negru pe care ar trebui să o consume o persoană de orice sex sau grupă de vârstă. Cu toate acestea, ghidurile dietetice internaționale menționează că adăugarea de ierburi și condimente în mâncare poate contribui la un plus de aromă, mai ales dacă o persoană încearcă să-și reducă aportul alimentar de zahăr, sare și grăsimi saturate.

Potențialele beneficii ale piperului negru pentru sănătate
Piperul negru are o serie de proprietăți și beneficii potențiale pentru corp și creier, datorită compusului piperină, astfel:

Piperul negru este bogat în antioxidanți
Piperina, compusul vegetal din piper negru, are puternice proprietăți antioxidante. Organismul creează radicali liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele, atât în mod natural, cât și ca răspuns la stresul din mediu. Excesul de radicali liberi poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli inflamatorii, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Cercetările au arătat că dietele bogate în antioxidanți ar putea diminua daunele provocate de radicalii liberi. De exemplu, o revizuire a unor studii în eprubete și pe rozătoare au constatat că suplimentele de piper negru și piperină pot preveni sau încetini progresul daunelor provocate de radicalii liberi și de boli precum ateroscleroza, diabetul și cancerul.

Piperul negru are beneficii antiinflamatorii
Deși nu există studii clinice ample cu privire la beneficiile antiinflamatorii ale piperului negru și piperinei, mai multe studii efectuare pe rozătoare sugerează că piperina poate ajuta la ușurarea inflamației. De exemplu, în timpul unui studiu¹ având ca scop răspunsul la întrebarea dacă piperina ar putea sau nu să suprime leziunile cardiace asociate cu doxorubicina, un medicament anti-cancer, cercetătorii au descoperit că șoarecii de laborator injectați cu piperină au avut o inflamație mai ușoară.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că unele suplimente de piperină pot ajuta la scăderea inflamației cronice cu care se confruntă persoanele cu sindrom metabolic, dar sunt necesare mai multe cercetări cu participanți umani pentru a ajunge la concluzii ferme.

Piperul negru are proprietăți antibacteriene
Câteva recenzii și studii indică potențialul antibacterian al piperinei. De exemplu, o analiză de proporții reduse a studiilor care implică proprietățile antibacteriene ale piperului negru împotriva bacteriilor gram-pozitive, cum ar fi Staphylococcus aureus, cercetătorii au concluzionat că acest condiment ar putea fi un ingredient puternic pentru viitoarele terapii împotriva bolilor infecțioase și a agenților patogeni de origine alimentară.

O altă analiză la scară mai mare a examinat studii de laborator și umane care implică numeroasele proprietăți farmacologice ale piperinei, inclusiv proprietăți antibacteriene. La fel, un studiu² în eprubetă a constatat că piperina poate ajuta la combaterea agenților patogeni multirezistenți. Cu toate acestea, oamenii de știință sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a emite concluzii mai clare.

Piperul negru are proprietăți de combatere a cancerului

…..

Sursă foto: Shutterstock

Leave A Comment