Grupul interguvernamental de experţi al ONU (IPCC) care evaluează riscurile asupra încălzirii globale a publicat un raport intitulat „Codul roşu pentru umanitate”. Potrivit experţilor, în următoarea perioadă lumea se va confrunta cu fenomene meteo extreme fără precedent în istorie.
IPCC a publicat prima parte a celui de-al şaselea raport privind schimbările climatice de la înfiinţarea sa în 1988. După ce a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, raportul publicat luni are în vedere baza ştiinţei fizice în ceea ce priveşte cauzele şi efectele pe care le au schimbările climatice.
Experţii atrag atenţia că incendiile, inundaţiile şi vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale.
În anul 2022 vor fi lansate şi următoarele două părţi ale raportului. Una va acoperi impactul, adaptarea şi vulnerabilitatea oamenilor, ecosistemelor, agriculturii şi oraşelor în raport cu problemele de mediu, iar cealaltă va acoperi impactul economic şi modalităţile de atenuare a schimbărilor climatice. De asemenea, al şaselea raport de evaluare va culmina cu un raport de sinteză, care va combina cele trei părţi şi care va fi publicat în septembrie 2022, potrivit BBC News, citat de Digi24.
Secretarul general ONU, António Guterres, a cerut încetarea utilizării cărbunelui şi a altor combustibili fosili poluanţi.
Printre cele mai importante prevederi ale primei părţi a raportului IPCC:
-Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900
-Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850
-Rata recentă de creştere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971
-Influenţa umană este „foarte probabil”, în proporţie de 90%, principalul motor al retragerii globale a gheţarilor din anii 1990 şi a scăderii gheţii marine arctice
-Extremele fierbinţi, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente şi mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puţin frecvente şi mai puţin severe
Implicaţiile viitoare ale schimbărilor climatice, raportul IPCC prevede că:
…..