Hidratare cu pepene roșu

August 4, 2021
204 Views

În timpul verii, mai ales pentru persoanele active, crește riscul deshidratării. De cele mai multe ori vorbim de o stare de deshidratare ușoară, fără riscuri medicale pe termen scurt.

Hidratare cu pepene roșu
În timpul verii, mai ales pentru persoanele active, crește riscul deshidratării. De cele mai multe ori vorbim de o stare de deshidratare ușoară, fără riscuri medicale pe termen scurt, dar care crește gradul de discomfort produs de căldură și, pe termen lung, poate contribui la instalarea sau accentuarea unor afecțiuni cronice diverse, de la litiază renală la demență.

Simptomele deshidratării severe sunt mai ușor de observat (link), în timp ce simptomele deshidratării ușoare pot fi trecute cu vederea din cauza stilului nostru de viață agitat și sub presiune.

Cel mai important simptom este setea, care nu trebuie niciodată neglijată. Sunt specialiști care susțin că, la apariția senzației de sete, organismul suferă deja de deshidratare, deci ar trebui să ne hidratăm sistematic, fără a aștepta apariția acestui simptom.

Iată care sunt simptomele care ar trebui să vă atragă atenția că nu vă hidratați suficient:
– Setea
– Absența urinării
– Urină de culoare închisă și cu miros pregnant
– Piele uscată
– Amețeli
– Lipsa energiei.

Recomandarea de a bea doi litri de apă pe zi este corectă, dar reprezintă doar o simplificare, pentru că nevoile fiecărei persoane depind de mulți factori, unii evidenți (greutatea, practicarea unor sporturi sau temperatura externă), alții mai puțin vizibili (umiditatea atmosferică, adaptarea organismului la condițiile de mediu).

Între beneficiile neașteptate ale unei hidratări corecte se numără:
– pierderea în greutate (deshidratarea încetinește procesele metabolice și contribuie la instalarea constipației, iar hidratarea corecta ajuta la mentinerea greutatii)
– consumul de apă înaintea meselor poate contribui la reducerea cantității de hrană consumate)
– ameliorarea aspectului pielii (reduce apariția ridurilor și a celulitei),
– o stare de bine generală (deshidratarea crește iritabilitatea și stările anxioase)
– un somn liniștit (starea de sete poate fragmenta somnul).

În principiu, un bărbat de 90 de kilograme ar trebui să consume 3 litri de apă pe zi, dacă face efort moderat.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: