Majoritatea familiilor cu venituri mici nu îşi pot permite nici măcar o săptămână de vacanţă

August 3, 2021
291 Views

Majoritatea familiilor cu venituri mici nu au posibiliatea să plece într-o vacanţă. Lucrătorii ale căror salarii nu depăşesc pragul de sărăcie se numără printre cele peste 3 milioane de români care nu îşi permit o vacanţă de o săptămână în afara locuinţei.

În general, 28% dintre cetăţenii UE nu îşi pot permite o vacanţă timp de o săptămână departe de casă – dar acest procent creşte la 59,5% pentru persoanele al căror venit este sub pragul de risc de sărăcie (60% din venitul median).

Situaţia este foarte gravă în România unde 86,8% dintre persoanele aflate în risc de sărăcie nu şi-au putut permite o vacanţă de o săptămână, fiind a doua ţară după Grecia (88,9%), şi urmată de Croaţia (84,7%), Cipru (79,2%) şi Slovacia (76,1%).

Majoritatea cetăţenilor ale căror venituri sunt sub 60% din venitul median sunt şomeri sau pensionari, dar acest grup include şi milioane de lucrători cu salarii mici, în special cei care câştigă salariul minim legal. Salariile minime care nu acoperă costurile unui trai decent îi împing pe lucrători în pericol de sărăcie în cel puţin 16 state membre ale UE. Potrivit Comisiei Europene, 22 de milioane de lucrători câştigă mai puţin de 60% din venitul median.

O analiză a datelor Eurostat de către Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) a constatat că inegalitatea accesului la vacanţă a crescut în 16 state membre în ultimul deceniu între cei cu venituri sub 60% din valoarea salariului median şi cei cu venituri peste acel prag.

De exemplu, în România, 86,8% dintre persoanele aflate în risc de sărăcie nu şi-au putut permite o vacanţă, comparativ cu 46,7% dintre cei cu venituri peste 60% din mediană. Această diferenţă de 40,1 puncte procentuale (pp) a crescut cu 17,1 pp din 2010 până în prezent.

…..

Leave A Comment