“ZEN . Din spusele şi versurile maeştrilor” de Marius Iosif, (IX)

July 30, 2021
621 Views

CELE TREI TRECĂTORI ALE LUI HUANG LUNG

Acest ciudat joc de întrebări şi răspunsuri trece drept unul dintre cele mai însemnate exerciţii de iluminare din învăţătura Zen. Textul sună după cum urmează:
Întrebare: Fiecare om are prin îmbinarea pricinii şi a urmării locul său în viaţă. Care e locul tău?”
Răspuns: „Azi dimineaţă am mâncat orez fiert. Acum mi‑e din nou foame.”
Întrebare: „Prin ce se aseamănă mâinile mele cu mâinile lui Buddha?”
Răspuns: „Prin cântarea pe razele lunii.”
Întrebare: „Prin ce se aseamănă picioarele mele cu picioarele unui măgar?”
Răspuns: „Când bâtlanul stă în zăpadă, nu‑i e culoarea aceeaşi?”

*

Maestrul Wu Dsu puse următoarea problemă:
„De întâlneşti pe stradă pe unul care deţine adevărul şi nu ai voie să‑i vorbeşti, dar nici să treci tăcând pe lângă el, ce vei face?”
Despre aceasta Maestrul Wu Men spuse:
De întâlneşti pe stradă un maestru al adevărului,
Şi voie n‑ai să‑l întâmpini nici cu vorbe, nici cu tăcere,
Cel mai bine e să‑l loveşti drept în faţă.
Cel ce‑nţelege totul, va înţelege şi‑asta.

*

Maestrul Gau Feng îi punea, cu plăcere, pe elevii săi în faţa acestei întrebări: „Toate lucrurile se întorc în Unul. Dar unde se întoarce Unul?”

*

Doi călugări se înapoiau seara târziu la mănăstire. Pe malul râului întâlniră o fată tânără şi frumoasă care căuta disperată să treacă dincolo, pe celălalt mal. Fără să se codească prea mult, unul dintre călugări o luă în braţe şi‑o trecu prin vad. Dincolo, o lăsă jos şi porni mai departe. Asta îl puse pe gânduri pe tovarăşul său. Ore în şir acesta se frământă asupra purtării prietenului său, până ce, în cele din urmă, îi spuse: „Tu ştii că regulile monahale ne opresc cu străşnicie chiar şi să zăbovim în faţa unei femei, mai ales când e tânără şi frumoasă. Cum de ai putut, aşa de uşor, s‑o iei în braţe?” Mirat, celălalt se întoarse şi‑i spuse. „Încă o mai porţi cu tine?! Eu am lăsat‑o la râu.”

 

“ZEN . Din spusele şi versurile maeştrilor” de Marius Iosif,  Ed.Limes, 2016, Floresti, Jud.Cluj

 

Marius Iosif (n.25 martie 1953, Timisoara)-stranepot al poetului St.O.Iosif-este eseist, prozator, poet si traducator.A absolvit cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii Babes-Bolyai (1979), iar in 2012 a obtinut titlul de doctor in filologie.
A debutat in 1978, in revista Echinox. Publica periodic articole in reviste din Romania si de peste hotare precum Vatra, Familia, Transilvania, Idei in dialog, Agora, Forum studentesc, Filozofie magazine (Belgia&Olanda), Clipa (SUA). In anul 2012 isi sustine lucrarea de doctorat Ipostaze literare ale experientei spirituale, lucrare apreciata cu Summa cum laude, si, ulterior publicata in volum la Editura Tracus Arte cu titlul O ecologie a sacrului (2014). A mai publicat : Tragedie si Haiku (1999), Petra (2000), Zen (2003, 2016), Note din zile (2015) . Este membru al Uniunii Scriitorilor, din partea careia a primit premiul pentru debut (Filiala Targu-Mures).

 

Fotografia apartine autorului

Leave A Comment

%d bloggers like this: