Zece descoperiri științifice și invenții care au schimbat lumea

July 28, 2021
544 Views

Câți dintre noi ne-am pus întrebarea „ce ar fi fost viața noastră fără descoperiri și invenții?”. Ei bine, probabil am fi fost o specie lipsită de cultură, cunoaștere, informații, dar și de facilități.

Specia umană şi-a asigurat supravieţuirea prin creativitate încă din cele mai vechi timpuri. Descoperirile științifice și invențiile sunt rodul imensului potențial creator al omului.

CUPRINS:
-Roata
-Busola
-Tiparul
-Motorul cu ardere internă
-Telefonul
-Becul
-Ceasul
-Avionul
-Computerul personal
-Internetul

Iscusința și priceperea omului s-au văzut odată cu descoperirea focului. Au apărut apoi, încet, dar sigur, uneltele din piatră, roata, curentul electric, tiparul, telefonul, radioul, automobilul, vaccinurile, computerul și internetul de astăzi.
Toate acestea sunt descoperiri științifice și invenții care au revoluționat dezvoltarea societății umane. În articolul de față vă prezentăm cele mai mari zece invenţii din istorie care au marcat istoria omenirii.

Roata
Înainte de inventarea roţii, pe la jumătatea mileniului patru înainte de Hristos, din cauza greutății mari pe care o aveau unele obiecte, căratul acestora pe distanțe mari era aproape imposibil.
Istoricii susțin că partea cea mai dificilă nu a fost invenția roții propriu-zise, ci conectarea mai multor roți la o platformă cu care puteau fi transportate obiectele foarte grele.
Așa a luat naștere în urmă cu 3500 de ani angrenajul roată-osie, care nu s-a schimbat în mod substanţial până în zilele noastre. Au apărut apoi căruțele, care au facilitat dezvoltarea agriculturii şi a schimburilor comerciale și au făcut posibil transportul produselor înspre şi dinspre pieţe.
De la invenția ei şi până în prezent, roata a rămas, sub diferite dimensiuni, parte integrantă a numeroase obiecte, de la ceasuri şi până la autovehicule, trenuri sau avioane.

Busola
Prima busolă a apărut cândva între secolele IX și XI în China. Dispozitivul era realizat dintr-un minereu de fier magnetizat în mod natural. Puțin mai târziu, tehnologia care stătea la baza busolei chinezești a ajuns și în țările arabe, și în Europa.
Cu ajutorul busolei au fost posibile descoperirile geografice de mai târziu. De asemenea, datorită busolei, s-au intensificat schimburile comerciale pe mări și oceane, precum și navigarea în siguranță în larg, departe de rutele maritime obișnuite care urmăreau linia țărmului.

Tiparul
Germanul Johannes Gutenberg este creditat cu inventarea tiparului în jurul anului 1440. O bornă importantă a reprezentat-o matriţa de mână, care era la acea vreme o modalitate nouă de a imprima pe hârtie cu cerneală folosind litere confecţionate din metal.
Înaintea lui Gutenberg, inventatori din China şi din Coreea au creat matriţe metalice similare, însă tipograful german a fost primul care a conceput un proces mecanizat de transfer al cernelii obținute din ulei de in amestecat cu funingine, de pe matriţă pe hârtie.
Odată cu apariţia tiparului a crescut viteza cu care erau tipărite şi copiate cărţi. A fost un prim pas însemnat în dezvoltarea acestui domeniu. De la invenția tiparului, timp de vreo 50-60 de ani, au fost tipărite peste 20 de milioane de volume doar în Europa de Vest.

Motorul cu ardere internă

…..

Leave A Comment