JO 2020: Sporturi olimpice introduse la ediţia de la Tokyo: karate, escaladă, surfing

July 18, 2021
430 Views

La 3 august 2016, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a aprobat introducerea pentru ediţia Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 a noi discipline sportive care să facă parte din calendarul competiţional olimpic: baseball/softball, basket 3×3, karate, escaladă sportivă, skateboard şi surfing, potrivit https://olympics.com/, citat de Agerpres.

Aceste discipline sportive reprezintă o îmbinare inovativă a unor întreceri emergente orientate către tineri, sunt populare în Japonia şi vor contribui la tezaurul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, potrivit preşedintelui CIO, Thomas Bach.
În plus, preşedintele ediţiei Tokyo 2020 a Jocurilor Olimpice, Yoshiro Mori, a declarat că ”includerea acestui pachet de noi sporturi vor permite tinerilor atleţi şansa aşteptată de a-şi îndeplini visele de participare la Jocurile Olimpice – cea mai înaltă treaptă mondială a sportului – şi să-i inspire să obţină cele mai bune rezultate, atât în viaţă cât şi în sport”, conform https://olympics.com/.

Basket 3×3 ,

Dezvoltat din basketul urban, formatul 3×3 este considerat drept unul dintre cele mai populare sporturi din lume. În 2007, Federaţia internaţională de basket (FIBA) a adoptat reglementările la nivel internaţional pentru basket jucat în sistem 3×3 înainte de debutul la Jocurile Olimpice de Tineret de la Singapore din 2010, indică https://olympics.com/. Începând cu 2012, FIBA a organizat Cupa mondială 3×3. În 2017, acest sport a fost selectat pentru a face parte din ediţia Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 şi este prima disciplină inclusă în programul competiţional olimpic provenind din Jocurile Olimpice de Tineret. În şapte ani, acest sport desfăşurat pe stradă a ajuns în competiţia olimpică. Este practicat de peste 430.000 de sportivi din 182 de state de pe mapamond. Echipele sunt formate din patru jucători, trei în teren şi unul în postura de rezervă. Linia de trei puncte semnifică de această dată acordarea a două puncte în eventualitatea unei aruncări reuşite la coş, iar în interiorul semicercului coşul reuşit reprezintă acumularea unui punct pentru echipa respectivă. Echipa care strânge cele mai multe puncte la finalul timpului regulamentar de 10 minute sau echipa care marchează prima 21 de puncte câştigă partida. În cazul unui scor de egalitate, prima echipă care marchează două puncte în timpul suplimentar câştigă meciul. Opt echipe (masculin şi feminin) participă la turneul olimpic de basket 3×3. Competiţia de basket 3×3 se desfăşoară în perioada 24-28 iulie 2021 la Aomi Urban Sports Park.

Baseball/Softball

…..

Foto : mentallytoughskaters.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: