De ce au nevoie clujenii de metrou. Şeful Zonei Metropolitane Cluj: „În 10-12 ani, vom avea 1 milion de locuitori“

July 17, 2021
411 Views

Populaţia Clujului a crescut în medie cu 5% anual în ultimii 12 ani, iar dacă această tendinţă continuă în următorul deceniu judeţul va ajunge la 1 milion de locuitori, susţine Zoltan Coroian, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj. În acel moment, metroul clujean ar trebui deja să funcţioneze.

Zoltan Coroian, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, a vorbit, la un post de radio local, despre situaţia metroului clujean, şi dacă aceasta este soluţia viabilă pentru a fluidiza traficul din Cluj-Napoca.

„În momentul de faţă, la nivelul miezului zonei metropolitane Cluj, adică municipiul Cluj-Napoca, comunele Floreşti, Baciu, Apahida, până în Gilău, discutăm de o populaţie de peste 500.000 de locuitori. Cu tot cu studenţi, cu tot, ajungem la vreo 550.000.

La aceştia se adaugă încă 40-50.000 de cetăţeni care folosesc zilnic infrastructura din Cluj-Napoca, nu doar pentru tranzit. Mă refer la cei care trec prin aeoroport, care merg la spitale ş.a.

Creşterea reală a populaţiei, în ultimii 12 ani, este cam de 5% pe an, la nivelul zonei metropolitane. Asta înseamnă că, în următorii 10-12 ani, probabil vom ajunge la 1 milion de locuitori. Pentru asta trebuie să ne pregătim de acum.

Doar în zona metropolitană Cluj şi Bucureşti, populaţia este în creştere, în restul ţării este în descreştere. Problemele în cele două zone sunt altele, totdeauna proiectele trebuie lucrate pentru viitor”, a declarat, la Realitatea FM Cluj, directorul zonei Metropolitane Cluj.

Coroian a mai precizat că lucrările la metrou trebuie începute de acum, pentru că necesită timp, iar când populaţia va ajunge la acest nivel, metroul să fie deja funcţional.

Întrebat dacă ar fi o soluţie acapararea comunelor limitrofe Clujului sub o singură umbrelă, a Consiliului Local Cluj-Napoca, Zoltan Coroian este de părere că este nevoie de un instrument prin care UAT-urile de la nivelul zonei metropolitante să poată fi coordonate.

Metroul de la Cluj, finanţat prin PNRR: finalizare în 2028

…..

Leave A Comment