Tradiţia populară spune că florile de sânziene, cunoscute şi sub denumirea de drăgaică, smântânică, închegătoare sau floarea lui Sfântul Ion, au proprietăţi magice. Ştiinţa ne aduce însă informaţii şi mai preţioase despre această plană cu efecte tămăduitoare. Florile de sânziene au proprietăţi benefice pentru organism şi tratează afecţiuni ale sistemului nervos, renale şi ale tiroidei.
Florile de sânziene conţin flavonoide, în cantităţi mici glicozide iridoide, tanin, urme de uleiuri esenţiale, enzime pentru închegarea laptelui de origine animală, acizi vegetali.
Florile de sânziene au efect uşor sudorific, diuretic, reduc crampele. Datorită efectului diuretic şi sudorific, ceaiul este utilizat în medicina populară împotriva bolilor renale, biliare, cele ale ficatului, respectiv ale căilor respiratorii. La adulţi o singură doză poate conţine 2-3 linguriţe de substanţă uscată mărunţită. Aplicarea sa externă este, de asemenea, cunoscută, ceaiul de sânziene se foloseşte pentru spălare sau în formă de cataplasmă în vindecarea arsurilor.
De asemenea, sânziana galbenă este folosită ca pigment natural pentru colorarea ţesăturilor, ca plantă medicinală şi ca plantă culinară.