Europarlamentar Daniel Buda – Transportul animalelor vii în interiorul UE și din UE către țările terțe va continua!

“În cadrul Comisiei de Anchetă privind Protecția Animalelor în Timpul Transportului( ANIT) am prezentat raportul privind “examinarea presupuselor încălcări și cazuri de examinare defectuoasă în aplicarea dreptului Uniunii în ceea ce privește protecția animalelor in timpul transportului în interiorul și in afara UE”, al cărui co-raportor sunt din partea Grupului Partidului Popular European.

În urma audierilor lungi, dar extrem de interesante din cadrul comisiei ANIT, am reușit să obținem cele mai relevante informații astfel încât să punem bazele unui raport care va reprezenta un reper important la nivel Uniunii Europene și un punct de referință pentru ceea înseamnă dezvoltarea sectorului zootehnic și bunăstarea animalelor în timpul transportului.
Transportul animalelor vii reprezintă o activitate comercială importantă pentru fermierii europeni. Comerțul intra- UE cu animale vii a fost de 8,6 miliarde de euro in 2018, iar valoarea comerțului cu tările terțe a fost de aproximativ 3 miliarde de euro, implicând actori din toate domeniile economice. Mai mult decât atât, această activitate oferă aproximativ 60.000 de locuri de muncă directe și 300.000 de locuri de muncă indirecte, în special în zonele rurale.
Trăim într-o eră a digitalizării, iar noile tehnologii pot să contribuie semnificativ la bunăstarea animalelor vii în timpul transportului atât prin monitorizarea, cât și prin controlarea temperaturii interioare a vehiculelor. Trebuie să punem accent pe îmbunătățirea mijloacelor de transport și vreau să precizez că avem resursele financiare necesare pentru a sprijini calitatea transportului, astfel încât animalele să nu sufere.
Sunt necesare soluții eficiente și concrete pentru a putea gestiona presiunea exercitată asupra transportului de animale vii, fără a crea sarcini suplimentare și costuri ridicate.
Este important ca cererea de animale vii, în special, din partea țărilor Arabe, să poată fi satisfăcută de țările Uniunii Europene.’ arata europarlamenratarul Daniel Buda

Leave A Comment

%d bloggers like this: