Consumul de cafea are efecte benefice incontestabile asupra sănătății, datorită antioxidanților prețioși din boabele de cafea. Dar, pe de altă parte, cafeina nu este tocmai indicată în diverse circumstanțe, putând agrava simptomele anumitor afecțiuni.
Aflăm în continuare căror categorii de persoane le este recomandată limitarea sau evitarea consumului de cafea și ce efecte nedorite poate avea.
Boli în care este contraindicat consumul de cafea
Persoanele cu sindromul intestinului iritabil trebuie să evite consumul de cafea sau măcar să limiteze cantitatea, recomandă dr. Angel Planells, medic nutriționist dietetician. În caz contrar, cofeina crește riscul de episoade diareice, un simptom specific intestinului iritabil.
O soluție poate fi cafeaua decofeinizată, dar atenție, aceasta trebuie consumată călduță, nu fierbinte. De altfel, pacienților cu sindrom de intestin iritabil le este recomandat să evite lichidele și alimentele foarte fierbinți, deoarece pot stimula excesiv motilitatea intestinală, agravând diareea.
Aceeași recomandare este valabilă în cazul pacienților cu sindrom de reflux gastroesofagian. Cofeina poate slăbi sfincterul esofagian inferior, „supapa” dintre esofag și stomac. Acest lucru ar putea determina pătrunderea conținutului gastric în esofag, cu apariția unor simptome neplăcute, precum: arsuri în piept, regurgitații, răgușeală, balonare, tuse.
Și persoanele cu glaucom sau vezică urinară hiperactivă ar trebui să limiteze consumul de cafea. Studiile arată că presiunea intraoculară este mai crescută la pacienții cu glaucom care consumă cafea, iar în cazul celor cu vezică hiperactivă, cafeina poate crește frecvența urinării.
Atenție, cardiaci! Consumul de cafea crește tensiunea
…..