Tensiunea arterială și hipertensiunea. Ce sunt, ce cauze și consecințe au? Cum se tratează hipertensiunea?

June 5, 2021
637 Views

Banalul gest de a vă automăsura corect tensiunea arterială este extrem de util în depistarea hipertensiunii arteriale numită și ucigașul tăcut.

Aproape 1.4 miliarde de persoane din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială. Veștile rele nu se opresc aici, deoarece anual peste 10 milioane de pacienți hipertensivi decedează din această cauză la nivel mondial. Deși, hipertensiunea arterială nu dă semne vizibile, în lipsa tratamentului medicamentos potrivit se pot instala infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boala cronică de rinichi.

Ce este tensiunea arterială sau presiunea sângelui?

Presiunea sângelui asupra vaselor de sânge care se exercită prin circulație se numește tensiune arterială.

Ce este tensiunea arterială mărită sau hipertensiunea arterială?
Valorile anormal crescute ale tensiunii arteriale se numesc hipertensiune sau tensiune arterială mărită.
Ce valorile ale tensiunii arteriale indică hipertensiunea, denumită și ucigașul tăcut?
Atunci când valorile tensiunii arteriale sistolice depășesc valoarea de 140 mmHg și valorile tensiunii arteriale diastolice sunt mai mari de 90 mmHg vorbim despre hipertensiune arterială.

Ce este tensiunea mare sau tensiunea arterială sistolică?
Sângele este pompat regulat în artere de către inimă, care, la rândul ei, dezvoltă o anumită presiune pentru a reuși să trimită sângele în tot arborele arterial, ajungând astfel la toate organele. Această presiune se poate măsura și se numește presiune sau tensiune arterială sistolică – sau denumită popular tensiunea mare.

Ce este tensiunea mică sau în termeni medicali – tensiunea arterială diastolică?
În momentul următor, inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge oxigenat de la plămâni, iar în timpul acestei relaxări a inimii, în artere se menține o presiune mai mică, numită presiune sau tensiune arterială diastolică – denumită popular tensiunea mică.

Câți pacienți cu hipertensiune arterială sunt înregistrați în România? Din statistici peste 7 milioane hipertensivi sunt în România. Nu toți au diagnosticat această afecțiune și deci nu primesc tratament. Experții români estimează că un procent de 20 la sută dintre românii hipertensivi nu urmează un tratament specific căci nu au fost diagnosticați. riscului de moarte prematură.

Cine suferă în general de hipertensiune arterială?

Deși popular este hipertensiunea arterială este o afecțiune atribuită vârstnicilor medicii cardiologi infirmă. Și persoanele tinere pot suferi de hipertensiune arterială.

Ce semne și simptome are hipertensiunea arterială?
Hipertensiunii arterile i se mai spune și ucigașul tăcut, deoarece o bună parte dintre pacienți nu are simptome și nu își măsoară constant sau corect tensiunea arterială. Semnele și simptomele hipetensiunii arteriale apar atunci când boala este agravată: amețelile, durerile de cap persistente, tulburări de vedere, zgomote în urechi, dureri toracice sau respirația îngreunată. Persoanele peste 40 de ani trebuie să își măsoare constant și corect hipertensiunea arterială cel puțin o dată la 12 luni.

Cauzele pentru care tensiunea arterială crește și se instaleză hipertensiunea
La marea majoritate a pacienților hipertensivi cauza pentru care s-a declanșat hipertensiunea arterială (o afecțiune cronică) nu se poate identifica de exactitate. În cazul acestor pacienți afecțiunea se numește hipertensiune arterială esențială sau hipertensiune arterială primară. Restul pacienților (5-10%) hipertensivi pot avea hipertensiune din cauza unei afecțiuni. Vezi boli de rinichi, boli ale glandelor endocrine, malformații cardiace etc. În plus, în cazul multor pacienți hipertensivi sunt implicați și factori de stil de viață: sedentarism, fumat, alcoolist, stres extrem, un regim alimentar abudent în sare. Însă acești factori sunt modificabili.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: