Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană,va inaugura Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București

Luni, 31 mai 2021, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se va deplasa la București unde va vizita Comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est (HQ MND-SE), structură care participă la exercițiul NATO “Steadfast Defender 21”.

Secretarul general adjunct, împreună cu președintele Comitetului militar NATO, ACM (Air Chief Marshal) Sir Stuart Peach, se vor întâlni cu ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă, și cu șeful Statului Major al Apărării, general locotenet  Daniel Petrescu.

De asemenea, Mircea Geoană va participa la dezbaterile din cadrul “Forumului Atlantic – Marea Neagră privind securitatea”, găzduit de Institutul Aspen din România.

Secretarul general adjunct va inaugura Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), alături de președintele României, Klaus Werner Iohannis, ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu și vicepreședintele Comisiei Europene pentru Relații Interinstituționale și Prognoză,  Maroš Šefčovič.

Mircea Geoană va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu președintele României și cu ministrul afacerilor externe al României.

Conform programului activităților de luni, la ora 10:30 este programată conferința de presă comună a secretarului general adjunct cu președintele Comitetului militar, ministrul apărării și șeful Statului Major al Apărării, pe tema exercițiului militar “Steadfast Defender 21”.

Biroul de presă al NATO a anunțat că înregistrarea conferinței comune de presă va fi disponibilă imediat după finalizarea acesteia, pe site-ul Ministerului Apărării din România și pe pagina de Facebook a ministerului, în timp ce o transcriere a observațiilor secretarului general adjunct, înregistrări video, precum și imagini de la evenimente vor fi disponibile ulterior pe site-ul NATO.

Mai multe informații despre “Forumul Atlantic – Marea Neagră privind securitatea” pot fi găsite la adresa: https://aspeninstitute.ro/atlantic-black-sea-security-forum-event-2021

Comentariul autorului: Înființarea și găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență este o inițiativă a României, susținută și promovată de țara noastră în discuțiile cu ceilalți aliați și cu state partenere.

Aceasta are la baza declarația comună pe care liderii NATO au făcut-o în cadrul summitului de la Varșovia, din 2016: ”Suntem uniți în menținerea și dezvoltarea capacităților noastre individuale și colective de a rezista la orice formă de atac armat. În acest context, ne asumăm un angajament de consolidare a rezilienței noastre împotriva întregului spectru de amenințări, inclusiv amenințări hibride, din orice direcție. Reziliența este fundamentul esențial pentru o apărare și o descurajare credibilă și eficace.”

Într-o primă fază, E-ARC va fi un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, care va funcționa în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. În etapele ulterioare, E-ARC va fi internaționalizat, prin cooptarea statelor membre NATO, UE și partenere.

Leave A Comment