Guvernul împrumută 480 de milioane de euro pentru spitalele regionale de la Craiova și Cluj

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 27 mai, un memorandum pentru contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de circa 480 de milioane de euro, pentru construirea spitalelor regionale de la Craiova și Cluj, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor (MF). Actele cu banca urmează să fie încheiate până la sfârșitul acestui an.

Cele două credite se adaugă unui alt acord de finanțare, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat cu BEI pe 20 aprilie.
În total, va fi vorba despre trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova), ale căror costuri se ridică la aproximativ 1,64 de miliarde de euro, potrivit studiilor de fezabilitate.

Cât costă spitalele de la Craiova și Cluj

Spitalul regional de urgență de la Craiova presupune investiții totale de peste 600 de milioane de euro, costul net fiind de 507 milioane de euro.

Valoarea investițiilor pentru spitalul de la Cluj este estimată la 540 de milioane de euro, din care 454 de milioane de euro reprezintă costul net.

Operaționalizarea celor trei proiecte însumează 1,5 milioane de euro net, această sumă nefiind inclusă în hotărârea de guvern.
„Asigurarea finanțării pentru sănătate și construirea de spitale au caracter prioritar pentru România. În calitate de ministru al finanțelor, susțin cu tărie toate proiectele de investiții din sistemul sanitar”, a precizat ministrul finanțelor, Alexandru Nazare.
Implementarea și coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătății, pe o perioadă de aproximativ 7 ani, data-limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. Anul trecut, guvernul și-a asumat finalizarea celor trei spitale până în 2027.

Investițiile în spitalele regionale sunt suportate din fonduri UE nerambursabile, credite de la BEI și bugetul de stat.

Leave A Comment

%d bloggers like this: