Iei mai mult de 5 feluri de pastile zilnic? Cum este afectat organismul

May 27, 2021
300 Views

Foarte multe persoane, cu precădere vârstnicii care suferă de boli cronice, sunt nevoie să ia mai multe pastile zilnic. Uneori numărul acestora depășește 5. Iar dacă punem la socoteală și suplimentele luate fără recomandare… lucrurile nu stau bine deloc.

Multe pastile sunt luate fără a fi nevoie cu adevărat de ele. Pentru că „mi-a zis vecina că sunt bune…”, „am auzit la TV că fac bine la…” etc.

Însă combinarea numeroaselor medicamente cu diverse suplimente, inclusiv cu ceaiuri, nu este de bun augur. Trebuie să luăm pastile doar la recomandarea explicită a specialistului, în urma unei evaluări medicale.

De ce iau românii pastile cu pumnul?
În primul rând, nu e vorba doar despre români. Peste tot în lume există această tendință, și anume a abuzului de medicamente.
În Canada, de exemplu, 2 din 3 persoane cu vârsta peste 65 de ani iau cel puțin 5 pastile zilnic. Iar 1 din 4 canadieni de peste 65 de ani ia cel puțin 10 pastile în fiecare zi, arată un raport privind consumul de medicamente.

Cu precădere vârstnicii între 62 și 85 de ani sunt cei care ies din farmacie cu o pungă de pastile. Practica aceasta are și un nume – polifarmacie.

Există mai multe explicații ale acestui fenomen. Două dintre cele mai frecvente sunt acestea:

-persoana care ia mai mult de 5 pastile zilnic consultă mai mulți medici care nu sunt la curent cu tratamentul recomandat de fiecare specialist
-persoana respectivă nu aduce la cunoștința medicului sau a medicilor ce alte suplimente și medicamente fără rețetă ia, pe lângă tratamentul indicat

Ce se întâmplă dacă iei prea multe pastile zilnic
Excesul de medicamente și suplimente poate cauza numeroase probleme. În primul rând, riscul de reacții adverse este mult mai mare.

Apoi, există un real pericol ca aceste medicamente să interacționeze între ele. Iar asta poate duce fie la potențarea efectelor, fie la diminuarea lor. Cu alte cuvinte, poți lua un pumn de pastile și să nu-și mai facă treaba, fie unul sau mai multe medicamente să facă mai mult decât promite.

Să luăm ca exemplu antihipertensivele. Dacă acestea sunt luate „la grămadă” cu o serie de alte medicamente, suplimente, ceaiuri, extracte și cine știe ce alte remedii, există riscul ca tensiunea să scadă periculos de mult.

Printre alte reacții adverse ce pot apărea în urma excesului de pastile se numără:

-Urinarea frecventă și excesivă
-Problemele cu ficatul
-Constipație sau diaree
-Riscul crescut de cădere, fracturi
-Creșterea transaminazelor
-Dificultăți de concentrare sau de memorare
-Carență de vitamine/minerale
-Dureri de stomac
-Oboseală excesivă
-Amețeală
-Tulburări de somn

…..

Leave A Comment