UBB salută demersul Ministerului Educației privind întărirea cercetării științifice în universități!

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) salută implementarea, de către Ministerul Educației, a mecanismului de finanțare a cercetării științifice în universități.

 „Fără un astfel de mecanism este greu să justifici în țară statutul de „universități de cercetare avansată și educație”. Într-adevăr, unele universități românești nu trebuie doar să predea foarte bine cunoașterea generată de alții, ci trebuie să fie și contributori la cunoaștere, dând astfel țării avantaje competitive și ferind-o de a deveni o colonie științifică și tehnologică. Pentru asta însă au nevoie de resurse predictibile de susținere a infrastructurii de cercetare și a personalului asociat (ex. laboranți/tehnicieni). Acum acest lucru începe să devină posibil. Prin acest demers, universitățile românești (1) au șansa să implementeze o educație modernă centrată pe student (ex. studenții nu învață doar cunoștințe, ci și modalitatea lor de generare, devenind astfel specialiști și experți în cunoaștere) și (2) pot genera cunoaștere avansată,  care să susțină apoi inovații în societate. Este un început extrem de important în mediul academic românesc, urmând ca mecanismul să fie perfecționat pe baza feedbackului cules în procesul de implementare în anii care vin, iar resursele – crescute în timp, în funcție de posibilități, nevoi și performanță”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

De-a lungul timpului, UBB a fost, independent și alături de Consorțiul Universitaria, unul dintre inițiatorii și susținătorii acestui mecanism, promovat explicit și de Consiliul Național al Rectorilor (prin Rezoluțiile din 2016 și 2020). Ulterior, din anul 2020, această idee a fost inclusă în programul de guvernare și implementată acum de ministerul de specialitate.

Leave A Comment

%d bloggers like this: