In tradiția creștină, astăzi îl sărbătorim pe Sf Mare Mucenic Gheorghe.

In anul 303 când împăratul Dioclețian începe prigoana împotriva creștinilor, Sf Gheorghe, născut în Capadocia din părinți creștini, ajuns conducător de armată, nu se leapădă de Hristos. Își mărturisește credința, e întemnițat și supus la chinurile care i-au adus mucenicia.

A fost în același timp ispitit cu onoruri pentru a se închina zeilor dar a refuzat, fiind astfel condamnat pentru credința în Hristos si decapitat pe data de 23 aprilie când îl prăznuiește biserica.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (în greacă Άγιος ΓεώργιοςÁgios Geó̱rgios, sau George, versiuni: Georgiu, Georz, Giurgiu, Iorgu, din greacă Gheorghios, „agricultor”; c. 275/280 – d. 23 aprilie 303) a fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați. Sfântul Gheorghe este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conțină date despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior.

S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

Celor care poartă numele acestui mare Sfânt le urez un sincer La mulți ani!
Sănătate și o zi binecuvântată tuturor!

Leave A Comment

%d bloggers like this: