Fundatie : 37% dintre familiile vulnerabile din mediaul rural nu au reusit sa-si cumpere alimentele

April 14, 2021
92 Views

Peste o treime (37%) dintre părinţii români din comunităţile vulnerabile aflate în mediul rural nu au reuşit să asigure  sau le-au cumpărat doar parţial, conform datelor colectate din comunităţile sărace, în 2020, în plină pandemie, de World Vision România.

Potrivit sursei citate, 41% dintre cei chestionaţi au fost nevoiţi să adopte strategii de reducere a cheltuielilor familiale, iar una dintre principalele cauze este că foarte mulţi dintre părinţii din mediul rural (27%) au rămas fără locuri de muncă şi, implicit, fără venituri din cauza concedierii, a şomajului şi imposibilităţii de a lucra cu ziua din cauza restricţiilor.

După declanşarea pandemiei de coronavirus, 60% dintre părinţii din mediul rural nu au lucrat în acea perioadă, iar 19% şi-au văzut veniturile diminuate ca urmare a concedierii, a şomajului tehnic şi a imposibilităţii de a lucra cu ziua. Iar preţul îl plătesc mai ales copiii.

“Aproape unu din zece copiii de la ţară adoarme flămând, uneori sau întotdeauna. Chiar şi înainte de 2020, potrivit datelor colectate de World Vision, în peste 11% dintre gospodăriile de la ţară copiii mâncau numai două mese pe zi. La nivelul întregului rural, proporţia acestora a crescut de la 5% în 2016 la 9% în 2018, ajungând la 11% în 2020. Această pondere urcă la 30% în cazul familiilor celor mai nevoiaşe. Circa trei sferturi dintre familiile din mediul rural cumpără alimente mai ieftine, mai puţine sau amândouă la un loc. Din ce în ce mai mulţi copii de la ţară mănâncă mai puţin. În 2016, 66% dintre familii limitau cantităţile de alimente achiziţionate, iar în 2019, ponderea lor urca la 74%. Aproape jumătate (46%) dintre familiile de la ţară cumpără alimente pe datorie sau pe credit”, se menţionează în raportul publicat marţi.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: