Cele mai importante analize pentru bărbaţii de peste 50 de ani

March 6, 2021
185 Views

Într-o listă de analize medicale recomandate pentru bărbaţi de peste 50 de ani, screeningul cancerului de prostată ocupă un loc fruntaş. Tot după această vârstă, medicul va recomanda şi o colonoscopie, pentru detectarea timpurie a unui eventual cancer colorectal. Nu trebuie neglijate nici analizele de rutină, precum profilul lipidic sau nivelul glicemiei.

„În conformitate cu ghidurile europene de practică, bărbaţii cu vârsta de peste 50 de ani (şi respectiv peste 45 de ani în cazul existenţei unui istoric familial de cancer de prostată) au indicaţie de a-şi verifica anual nivelul sangvin al antigenului specific prostatic (prostate specific antigen – PSA), ca şi modalitate de screening al riscului de adenocarcinom de prostată.“

Conf. univ. dr. Bogdan Geavlete, medic primar urologie, doctor în ştiinţe medicale, director medical – Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan“ şi preşedintele Comisiei de Urologie a Ministerului Sănătăţii

În cazul bărbaţilor care au suferit de pietre la rinichi, se recomandă anual anumite analize de sânge. „Litiaza urinară este cea mai frecventă patologie urologică întâlnită în populaţia generală ca şi problemă de sănătate publică. În cazul în care colicile renale survin cu o oarecare regularitate, devine obligatorie efectuarea anuală a unor probe bioumorale aferente funcţiei renale (uree şi creatinină sangvine). În plus, este necesară anual şi o ecografie de abdomen superior şi pelvis“, adaugă conf. univ. dr. Bogdan Geavlete.

Nivelurile crescute de PSA pot indica mai multe probleme ale prostatei

Toţi bărbaţii sunt expuşi riscului de cancer de prostată, dar predispoziţia creşte foarte mult odată cu înaintarea în vârstă. Aşadar, bărbaţii care au peste 50 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată.

Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteină produsă atât de ţesutul malign, cât şi de cel benign al prostatei. Celulele maligne ale prostatei produc mai mult PSA decât celulele benigne, determinând creşterea valorilor PSA din sânge.
Testul PSA este o analiză de sânge. Nivelurile ridicate de PSA pot indica un cancer de prostată, dar şi o prostată mărită sau inflamată. Prin urmare, stabilirea unui diagnostic pe baza nivelului PSA crescut poate fi uneori complicată. Ar putea fi necesare şi alte investigaţii, pe lângă un examen rectal, pentru clarificarea diagnosticului.

Nivelurile de PSA sunt măsurate în nanograme pe mililitru. Dacă nivelul PSA este de 3 ng/ml, medicul poate solicita o biopsie a prostatei. Dacă nivelurile sunt mai mici de 1 ng/ml, medicul probabil vă va recomanda să repetaţi testul PSA la vârsta de 60 de ani.

Colonoscopia: şi diagnostic, şi tratament al cancerului colorectal

Dacă aveţi peste 50 de ani , medicul va recomanda, cu siguranţă, o colonoscopie. Cei cu factori de ric precum boli inflamatorii intestinale sau antecedente familiale de cancer de colon ar trebui să facă mai devreme această investigaţie.

Continuare

Leave A Comment

%d bloggers like this: