Ludovic Orban anunță lansarea unui nou program de finanțare pentru administrații locale: „În așa fel încât să nu existe discriminare politică”

February 28, 2021
251 Views

Vechiul program PSD, privind finanțarea proiectelor locale (cunoscut sub denumirea PNDL – Programul Național de Dezvoltare Locală) va prinde viață și în guvernarea liberalilor, a anunțat președintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul unei intâlniri regionale politice desfășurate la Focșani, pe tema Mecanismului de reziliența și redresare precum și în privința unor oportunități de finanțare.

Orban a spus că încă nu s-a stabilit clar cum va arăta acest program, dar că vor exista dezbateri începând cu partea a adoua anului 2021, pentru a se stabili principiile de finanțare a proiectelor locale, astfel încât să nu existe „discriminare politică”.

„Vom lansa un nou program de dezvoltare locală (…) Începand cu partea a doua a anului, vom avea dezbateri pentru a stabili ce urmează să finanțăm. O vom face în consutare cu autoritățile locale, vom stabili mecanisme, criterii, astfel încât să nu existe discriminare politică la finanțarea proiectelor, să aibă acces primăriile în funcție de criteriile de prioritizare. Și evident vom aloca o sumă importantă”, a anunțat președintele PNL, Ludovic Orban.

De asemenea, liderul liberal a mai spus că proiecte locale vor fi finanțate anul acesta și prin Compania Națională de Investiții, fiind prevăzută în buget, în acest sens, suma de 1 miliard de lei.

„De asemenea, am prevăzut și credite de angajament care să permită lansarea de noi proeicte pe plan local. Școli, grădinițe și săli de sport s-au cam făcut, de aceea am vrut să extindem puțin portofoliul de proiecte”, a mai adăugat Orban.

El s-a arătat nemulțumit de modul în care funcționează în prezent Compania Națională de Investiții (CNI), apreciind că structura în forma în care există îngreunează procedurile de licitații.

„Trebuie să găsim o modalitate ca procedurile de licitație să fie derulate mai repede de către CNI. Sunt mai multe variante la care ne gândim, fie să reorganizăm CNI în structuri regionale pentru proiectele mai mari, fie – dacă există procedură legală – să putem delega atribuțiile de achiziție către autorități locale. Încă n-am ajuns la o decizie, dar cert este că există posibilitatea ca în anul în curs să finanțăm noi proiecte de dezvoltare locală”, a spus Orban.

Sursa Foto: captura video/facebook

Leave A Comment

%d bloggers like this: