Peste 35,5 milioane de euro, bani obținuți prin proiecte europene, destinații modernizării Ambulatorului Integrat de pe Calea Moților și a Spitalului de Recuperare.
Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a susținut marți, 3 iunie 2025, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat trei proiecte cu finanțare europeană, din domeniul sănătății, recent câștigate.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Investim constant în sănătate și profităm de sursele de finanțare nerambursabilă pentru a face în mod continuu calitatea actului medical, pentru a oferi clujenilor, și nu numai, condiții de spitalizare standarde europene și pentru a dota spitalele noastre cu cele mai noi și moderne tehnologii în domeniu. beneficii în cadrul spitalelor de stat, prin intermediul contractelor încheiate de acestea cu Casa de Asigurări de Sănătate, de aceleași aparaturi de ultimă generație și servicii de înaltă calitate oferite de sectorul medical privat.”
Dotări la Ambulatorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase
Președintele forului administrativ județean a menționat faptul că a fost semnat contractul de finanțare pentru dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase cu echipamente medicale de înaltă tehnologie. Valoarea totală a investiției finanțate prin Programul Sănătate este de 14.903.261,79 lei, cu TVA inclus, proiectul obținând cel mai mare punctaj din țară în cadrul apelului proiectelor „Investiții în infrastructură publică a ambulatoriilor unităților sanitare / structurilor sanitare publice – dotare”. Dotările în proiect urmează a fi livrate în cca. 6 luni.
Printre cele 19 tipuri de echipamente medicale de ultimă generație care vor intra în dotarea celei mai mari și mai complexe unități ambulatorii din țara se numără o mamograf 3D cu tomograf, un computer tomograf cu minim 128 de slice-uri specificeonate, un tomograf în coerență optică cu masă de acționare video corporală electrică și un sistem digital de scanare video corporală. De asemenea, vor mai fi livrate ecografe multidisciplinare, un ecograf digital Doppler color premium cu două sonde pentru chirurgie vasculară, un ecograf ocular, un laser vascular pulsat, un sistem urodinamic, un sistem pentru colorare imunohistochimică, precum și alte dotări.
Totodată, în cadrul conferinței de presă susținută la sediul forului administrativ județean, domnul Președinte Alin Tișe a anunțat faptul că alte două investiții în domeniul medical, respectiv proiectele „Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, etapele 2, „Infrastructura și infrastructura Spitalului” în domeniul medical. Cluj-Napoca” au fost declarate câștigătoare, intrând în etapa de contractare.
Centru integrat de chirurgie minim invazivă
Investiția de la nivelul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, pentru îngrijirea va fi semnat contractul de finanțare zilele următoare, are o valoare totală de 78.367.650 lei, cu TVA inclus, și un termen de execuție de 3 ani, fondurile săi de execuție de 3 ani.
Se intenționează amenajarea Centrului Integrat de chirurgie avansată minim invazivă la etajul 5, corp B, modernizarea și reabilitarea Laboratorului de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, precum și reabilitarea completă a clădirilor exterioare situate pe strada Moților, la numărul 19.
Laboratorul de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie va fi reconfigurat în întregime, prin intervenții asupra întregului nivel demisol al corpului A. Vor mai fi amenajate două bazine, pentru copii și adulți, în vederea dezvoltării serviciilor de hidrokinetoterapie la demisolul clădirii corpului A, vor fi create circuite pentru ca și pentru copiii să adulți, să accesați fiecare lucru pentru a fi oferite activităților adulților. separat și spații specifice procedurilor de recuperare.
Prin realizarea lucrărilor din cadrul celei de a treia etape – amenajarea Centrului Integrat de chirurgie avansată minim invazivă, unic în România – se mărește configurația și suprafața spațiilor medicale, se introduce noi funcțiuni, printre care trei săli de operații pentru construit ortopedie/dermatologie, chirurgie generală și ginecologie, trei saloane pentru lifting exterior, etc. clădiri și zonelor actuale de lifturi și va fi amenajat un ascensor pentru pacienți, dimensionat pentru transportul cu targa.
Printre operațiunile propuse pentru reabilitarea completă a exteriorului clădirilor se numără înlocuirea tâmplăriei existente cu o tâmplărie cu coeficient termic ridicat, termoizolare pe interior a fațadei clădiri pentru sporirea coeficientului termic, instalarea unor sisteme de climatizare, realizarea instalațiilor de ventilație, amplasarea panourilor fotovoltaice și interioarele instalațiilor electrice.
Nou Ambulator integrat, cu pasarelă, la Spitalul de Recuperare
Proiectul ce vizează realizarea unor investiții în infrastructura Spitalului Clinic de Recuperare, unitate sanitară aflată în subordinea forului administrativ județean, urmărește să înglobeze lucrările de amenajare a spațiilor din corpul C13 necesare instalării și funcționării camerei proiectului hiperbare, prima cameră hiperbară ce va intra în dotarea unei ședințe a spitalului public din România . Redresare și Reziliență, lucrări de extindere și etajare a corpului C13, realizarea unei treceri care va conecta corpul principal. al spitalului de corpul C13, unde va fi noua locație a Ambulatoriului, lucrările de intervenții în vederea conformării cerințelor securității la incendiu, dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație și dezvoltarea infrastructurii digitale a instituției spitalicești.
De asemenea, se intenționează crearea unor noi spații pentru decongestionarea funcțiunilor existente la parterul și etajul 1 din clădirea principală a spitalului, dar și o mai bună distribuire a circulațiilor/fluxurilor nivelului instituției sanitare. Noile spații vor asigura o funcționare aferentă a Ambulului Integrat, într-un spațiu modern, orientat către confortul și siguranța pacienților și calitatea actului medical.
Vor fi găsitonate 68 de tipuri de dotări, printre care se numără un aparat de rezonanță magnetică, un computer tomograf, un sistem de recuperare Brain, destinate persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale – primul de acest tip dintr-un spital public din Cluj, un aparat pentru terapie cu microoscila, echipamente pentru tratarea tuturor cicatricilor și a leziunilor solare pentru toate mesele și mesele3. paturi ale spitalului urmând a fi schimbat cu unele noi, dotate cu saltele antiescare.
Totodată, dezvoltarea infrastructurii digitale a instituției spitalicești se intenționează a fi realizat prin implementarea unor soluții pentru managementul clinic al pacientului, realizarea programărilor în sistem digital, interoperabilitate digitală și securitate digitală a sistemelor.
Investiția are o valoare totală de 87.551.030,86 lei, cu TVA inclus, și un termen de execuție de 3 ani, iar proiectul integrat de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a finanțării prin Programul Sănătate. Acesta a obținut cel mai mare punctaj din țară în cadrul apelului proiectelor „Investiții în infrastructură unităților sanitare publice de recuperare/reabilitare medicală”.