Menținerea unei diete zilnice echilibrate, sănătoase, plină de nutrienți, vitamine și antioxidanți este esențială nu doar pentru a te simți bine, ci și pentru a-ți îmbunătăți șansele de a avea o viață lungă.
Iar una dintre legumele care îndeplinește cu brio acest rol, când vine vorba de prevenirea unora dintre principalele cauze de îmbonăvire este conopida.
Legumele sunt întotdeauna opțiuni sănătoase, dar conopida le poate surclasa pe altele în privința beneficiilor pentru sănătate. Foto: Shutterstock.
Această legumă delicioasă și versatilă conține nutrienți care pot ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă și chiar a diabetului.
„Conopida este bogată în compuși vegetali, inclusiv fitonutrienți care acționează ca antioxidanți, ajutând la protejarea celulelor împotriva deteriorării,” a declarat Kat Benson, dietetician la Top Nutrition Coaching, pentru Health Digest, adăugând că acești compuși, împreună cu conținutul ridicat de fibre al conopidei, mențin nivelurile de colesterol și inflamație în limite sănătoase, ceea ce o face excelentă pentru sănătatea inimii.
„Fibrele și profilul său scăzut de carbohidrați pot, de asemenea, să stabilizeze nivelul zahărului din sânge, ceea ce este benefic pentru gestionarea diabetului,” a spus Benson.
Alte beneficii
Dacă vrei să pierzi în greutate sau să menții o anumită greutate, conopida te poate ajuta. Nu doar că are puține calorii, dar datorită conținutului său ridicat de fibre, te va face să te simți sătul(ă) pentru mai mult timp, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Nutrients.
„De asemenea, consumul regulat de fibre promovează sănătatea digestivă prin sprijinirea mișcărilor regulate ale intestinului și funcționării generale a sistemului digestiv, contribuind la un colon sănătos,” a spus Benson.
Conopida este și o legumă bogată în apă, conținând 92,1% apă. Un studiu din 2016, publicat tot în Nutrients, a constatat că alimentele bogate în apă pot contribui la pierderea în greutate, în special în cazul celor care sunt considerați obezi.
Conopida este, de asemenea, bogată în colină și sulforafan. În timp ce prima este esențială pentru promovarea funcționării sănătoase a organismului, cum ar fi creșterea celulară și sănătatea metabolismului, conform unui studiu din 2018 publicat în Nutrients, sulforafanul, care este un antioxidant specific, este potențial eficient împotriva cancerului la animale. De asemenea, ar putea încetini creșterea cancerului de prostată, conform unui studiu din 2018 publicat în Current Pharmaceutical Design.
Moduri sănătoase de a pregăti conopida
Ce este grozav la conopidă este că există multe moduri în care o poți pregăti. De exemplu, dacă ești în căutarea unor opțiuni cu conținut scăzut de carbohidrați, conopida poate înlocui cu ușurință pastele, sau cartofii din piure. Totuși, dacă îți place cu adevărat gustul conopidei, copnsum-o cât mai puțin procesată.
„Cel mai bun mod de a o consuma este cel care îți place,” a spus Benson. „Un mod grozav este să o combini cu ceva grăsime (cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de avocado) pentru a ajuta organismul să absoarbă vitaminele solubile în grăsimi, cum ar fi vitamina K. Prăjită cu alte legume, asezonată cu sare și piper, este întotdeauna o opțiune simplă și delicioasă.”
Sursa: Health Digest